lördag 21 maj 2022

Mattias Lönnebo: Oceanus väktare

Titel: Oceanus väktare
Författare: Mattias Lönnebo
Sidantal: 192
Förlag: Idus Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Det hela börjar med ett topphemligt brev av papper, (Vem skickar förresten pappersbrev nu för tiden?) och fortsätter med en rymdresa till Oceanus. Planetens unika natur är hotad, och jag vet att det låter skrytsamt, men bara jag och Zhang kan göra något åt det!

Mina tankar:

Detta är en ungdomsbok som riktar sig först och främst till åldersgruppen 9-12. Det är en science fiction och författaren till boken är van vid att skriva inom fantastiken samt till ungdomar, han har skrivit cirka tio stycken innan denna.

Vi befinner oss någonstans i framtiden, det är lite svårt att säga hur långt in i framtiden, tror aldrig det nämns i så fall missade jag det. Vi har dels att jorden är mer eller mindre obeboelig på grund av allt som mänskligheten har gjort mot världen och naturen i sig. Mänskligheten har gett sig ut i rymden och börjar koloniserar andra planeter.

Som huvudkaraktär har vi en ung pojke vars pappa är ensamstående och forskare. En dag kommer ett brev till pappan från en annan forskare som ber dem att komma till en planet för att hjälpa till att rädda en planet som riskerar att bli skövlad på sina mineraler av ett företag.

Språket är lättsamt, precis om förväntat när det kommer till åldersgruppen som den riktar sig till. Det är en bra nivå på språket för de som har lärt sig att läsa och är sugna på att läsa på egen hand. Det har ändå en vikt i sig när det kommer till karaktärerna och miljöbeskrivningar.

Handlingen är spännande och medryckande, vilket är perfekt när det kommer till att hålla kvar intresset hos åldersgruppen som den riktar sig till. Det finns även ett djup och budskap i berättelsen, då först och främst om hur mänskligheten mer eller mindre förpestar och förstör världen runt omkring oss, men det är inte ett dystert och pekfingervisande budskap som målas upp. Det är ett mera budskap att det finns hopp om bara mänskligheten vill lägga manken till.

Även om den riktar sig först och främst till ungdomar så finns det något i den som gör att man även som äldre kan få ut något av att läsa boken. Så även om man är i fel åldersgrupp men gillar genren så skall man absolut ge boken en chans, i alla fall så fungerar den bra om man skall högläsa den för barn.

Har bara läst en bok av författaren innan, men det får jag nog allt ta att rätta till, skall kolla upp hans tidigare böcker.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dryader och demoner

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar