torsdag 17 november 2022

Ingrid Tosteberg: Silverspegelns hemlighet

Titel: Silverspegelns hemlighet
Författare: Ingrid Tosteberg
Sidantal: 191
Förlag: Darkness Publishing

Baksidestext:

Lugnet i Grönskande slottet är över när Oliver och Rosali finner ett förtrollat rum. Där upptäcker de ett magiskt föremål som visar dem en jämngammal flicka i fångenskap. Vem är hon? Hur har hon hamnat där?

Äventyret tar sin början när Oliver och Rosali bestämmer sig för att försöka rädda flickan. Det blir en lång resa med många farliga hinder. Vart tog prins Adrian vägen? Och vem är det som gömmer sig i Molnborgen?

Mina tankar:

Detta är andra boken i serien Sagan om Evlonien, som är en fantasyserie som riktar sig i huvudsak till åldern 9-12, den första delen heter Stendrottningen hemlighet.

Då det är andra delen i en serie så rekommenderar jag att man läser den första boken först innan man ger sig på denna. Dock så är det inte helt omöjligt att läsa denna utan att ha läst den första, det är en del förklaringar om vad som hänt som gör att man ändå skulle kunna hänga med i handlingen. Men det är som sagt ingenting jag rekommenderar, utan börja från början.

Vi möter här Oliver, huvudkaraktären från första boken, denna tar vid några år efter händelserna från den boken. Nu lever han i landet Evlonien tillsammans med sina föräldrar i slottet. Det har sedan förra boken varit lugnt i landet. En dag när Oliver och Rosali leker kurragömma så upptäcker de ett rum som tidigare inte funnits, det har varit dolt av magi. Där hittar de en spegel som visar dem en ung flicka. Detta blir starten på ett nytt äventyr som innebär att ungdomarna måste bege sig till ett annat land i denna värld för att rädda flickan som de såg i spegeln.

Precis som i första boken så möter vi ett lättsamt språk som är målande samtidigt som det är rakt på sak. Det är en handling som rör sig snabbt fram och det händer saker hela tiden. Detta gör att boken är utmärkt till målgruppen som den riktar sig till, den är som gjord för att fånga ens intresse och göra att man vill läsa vidare.

I denna bok så bygger författaren ut sin värld som vi blev presenterade för i första boken, vi får ta del av ett nytt land samt så får vi veta lite mera om varelserna som lever i denna värld. Det finns verkligen en stor fantasirikedom i detta verk.

Precis som i första boken så är den illustrerad med bilder av Andreas Raninger och det är bilder som verkligen bör nämnas. De är så otroligt snygga och detaljrika att de skulle kunna höra hemma på vägen som tavlor. De fångar verkligen kärnan av berättelsen och återspeglar händelserna i boken på ett troget sätt, det känns att Andreas verkligen har lyssnat på berättelsen och författaren när han gjort bilderna.

Jag rekommenderar denna till alla barn som vill ha en spännande läsning med en berättelse som bjuder både på äventyr och stor fantasi samt även lite djupare meningar i handlingen som om tankar om mod. Som vuxen kanske man finner boken lite för enkel, men den kan även fungerar som en avkopplande och underhållande läsning om man är äldre än målgruppen som den riktar sig till. Ibland kan det vara skönt med lite enklare böcker som ändå har ett djup i sig.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Stendrottningens hemlighet (Sagan om Evlonien #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar