söndag 11 december 2022

Kersti Vikström: Urna

Titel: Urna
Författare: Kersti Vikström
Sidantal: 272
Förlag: Ekström & Garay

Ett recensionsex från författaren tackar så mycket.


Baksidestext:

I ett Sverige inte så långt från vårt eget börjar människor försvinna, en efter en. De är alla människor som existerar i samhällets periferi - uteliggare, socialbidragstagare och invandrare. Disa märker att något håller på att hända på gatorna omkring henne och berättar det snart för sin socialsekreterare, som tror att det är en konspirationsteori.

Men när Jonathan, en reporter på den samhällskritiska nyhetsredaktionen VeRa, börjar gräva i frågan blir det uppenbart att det är någonting som inte står rätt till. Spåren tar honom ända upp till landets offentliga förvaltning och URNA, myndigheten för urval och samhällsnytta.

Hur avslöjar man en pågående utrensning när den beordrats av en av landets myndigheter? Hur långt upp i regeringen är URNA:s metoder kända och sanktionerade? Och kan Disa och Jonathan överleva länge nog att låta allmänheten ta del av nyheten, innan de själva blir utrensade?

Mina tankar:

Detta är, om jag inte misstar mig, författarens tredje bok och det är den första delen i en serie, denna kom ut 2021.

Detta är en thriller som utspelar sig i en alternativ version av Sverige. Utan att avslöja allt för mycket så finns det en mörk hemlighet bland de som styr landet, en hemlig avdelning som, med rätt så kontroversiella medel, ser till att Sverige hålls under kontroll när det kommer till det ekonomiska. Regeringen har valt att rensa ut bland de som inte tillför landet något, anses man vara en utgift i stället för en inkomst för landet så finns risken stor att man är med på lisan.

Vi möter här en grupp människor som, på olika sätt, kommer i kontakt med denna hemliga avdelning. De vi följer närmast är en journalist, Jonathan, för en nyhetsbyrå samt en kvinna, Disa, som lever i utkanten av samhället. Disa börjar ana oro när människor runt henne försvinner och börjar undersöka vad de är som händer, detta är startskottet till något som drar in många folk på en farlig väg för att få fram sanningen.

Det är ett intressant personregister som vi möter i boken, de är bra beskrivna. Förutom de två nämnda så stöter vi även på en person som jobbar i det yttre fältet för den hemliga avdelningen, det vill säga att det är han som utför det smutsiga jobbet.

Språket är lätt att ta till sig och det flyter på bra. Ett är ett driv i handlingen som gör att det aldrig blir segt, det händer något hela tiden och det är ett intressant scenario som författaren målar upp. Det är ett mörkt samhälle som målas upp här och det blir kusligt när den påminner så mycket om vårt eget. Man tänker till när man läser denna och undrar hur långt ifrån vi är att hamna här. Nu tror jag inte att vi någonsin kommer att få en regering som kör med utrensning, men om man tänker vad som händer i andra länder och har hänt historiskt så är det inte helt osannolikt.

Boken i sig är rätt så avslutande, vilket är bra på ett sätt, men det är som sagt första boken i en serie. Den andra boken har redan kommit och heter Projekt Ivarsliden och det skall bli intressant att läsa denna för att se vart författaren tar vägen med denna berättelse.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en thriller som bjuder på en slags samhällskritisk syn, men inte till den graden att det blir för mycket pekfingervisande, samtidigt som den även bjuder på spänning.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Vitterstigar

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar