onsdag 4 oktober 2017

Bokmässan del 2


Bokmässan del 2

(Som i del ett av min rapport om bokmässan så kommer jag att länka titlarna om jag skrivit en recension om boken.)

Tidigt på Söndag morgon så begav jag mig ner från hotellrummet och skulle in på mässan. De hade ju denna bokmässa väskkontroll och med mig in på mässan hade jag två väskor fulla med böcker som jag skulle lämna in i garderoben. När jag fick se detta så tänkte jag "Nej, nu skall de rota i alla mina böcker." Jag bestämde mig för att om de gjorde detta så var jag tvungen att hjälpa dem för att jag ville ju inte att de ryckte och slet i böckerna så att de gick sönder. Det blev min tur i kön och personen tittade ner i väskorna och kände lite på utsidan och nöjde sig där. Antar att jag inte såg så farlig ut.
E.P. Uggla med sin bok Första Hösten - Blå Gryning.

Den första jag bestämde mig för att besöka var E.P. Uggla som hade skickat sin debutbok Första Hösten - Blå Gryning, en mycket bra bok om jag varmt rekommenderar till alla som gillar spänning om hur ett samhälle faller ihop. Jag hade fått redan på dagen innan att hon hade tagit med ett citat ur min recension på hennes reklamplansch till boken, fick även veta att citatet är med i en trailer till boken. Mycket glad över det, lite av en häftig känsla att bli citerad. Vi blev pratandes om mässan och vad jag hade hunnit med på Lördagen. Sa att jag största delen hade befunnit mig i Fantastikgränden och hon höll med om att det var den bästa platsen på mässan och det är denna gränd som jag skall ägna del 2 av min rapport till.
Leta efter denna skylt om du gillar fantasy, skräck och sf.
Det var rätt så tidigt på Lördagen som jag letade mig fram till Fantastikgränden och där möttes jag direkt av varmt bemötande av gruppen författare som kallade sig Fantastic Five. De bestod av Ulrica Edvinsson Sundin (aktuell med Drakens Dotter), Cecilia Åhman (aktuell med Bränt Land), Kristina Suomela Björklund (aktuell med häxrysaren Kare - Skriet Från Häxberget), Eva Broberg (aktuell med Friskyttarna) och Sten Rosendahl (aktuell med framtidsdeckaren Algblomning). Sten och Kristinas böcker har jag läst och rekommenderar, de andras böcker kunde jag inte motstå att köpa. Eva Broberg hade även med sig Ulrika Amador som gjorde ett gästspel med sin bok Femte Dagen.
Ulrica Edvinsson Sundin, Cecilia Åhman, Kristina Suomela Björklund, Eva Broberg & Sten Rosendahl

Efter mötet med Fantastic Five så går det lite ihop och minns inte nästa stop men tror att det var i Andra Världars monter där jag såg Jakkin Wiss sitta med sina böcker, hade hans två fantasyböcker redan men det var tredje boken jag var ute efter, Benjamin, som verkar vara en helskön och tokig bok, denna ser jag framemot att läsa. Men han var så klart inte ensam i montern utan Aengeln Englund och Anna Vintersvärd befann sig där också. Första besöket så blev det bara Jakkins bok, men jag hade andra planer också. Med mig till mässan hade jag de två antologierna Grimm och Grimm Darker och Aengeln hade skrivit i Darker så självklart skulle jag ha signerat. Hade som mål att hitta så många som det bara gick av dessa författare så han blev den förste att signera i boken och jakten var igång. På Söndagen kunde jag inte låta bli att köpa Aengeln bok Gainea.
Andra Världar: Aengeln Englund och Anna Vintersvärd. Jakkin Wiss i högsta hugg med att signera böcker.

Jag kom dock inte många steg utan precis bredvid Andra Världar stod det en tjej som jag tyckte jag kände igen från facebook och mycket riktigt det var Sofi Poulsen som är den som gett ut Grimm och Grimm Darker. Det blev ett härligt möte då en skara andra personer kom förbi vilket visade sig att en var en av författarna, Eva Häggmark, i boken Grimm Darker. Det blev en del skratt och tjo som slutade med ett rätt så galet foto. Eva Broberg (från Fantastic Five) kom även förbi och jag hade glömt att hon hade medverkat i den boken, var Sofi som styrde upp det. Jag fick ju så klart gå tillbaka till Fantastic Five för Ulrica Edvinsson Sundin hade ju gjort de supersnygga omslagen till böckerna.

Så här galet kan ett Grimm-möte gå till. Lånat bilden av Sofi Poulsen.
Efter det tror jag nästa besök blev Lupina Ojala som skrivit Tårpilens År som jag gillade mycket så självklart vill jag läsa hennes andra bok Toner Av Guld. Hon delade monter med Anna Jakobsson Lund (aktuell med Equilibrium), som inte var där just då, men vi träffades senare på dagen.
Anna Jakobsson Lund och Lupina Ojala

Bredvid dessa två befann sig Seraf Förlag som består av författarna Astrid Ahlberg, Caroline Hurtig och Gabriella P. Kjeilen (vars böcker Mellody Looh - Födelsemärket och Mellody Looh - Flykten jag gillade). De hade med sig hela sin utgivning så det blev att komplettera min bokhylla med de saknade titlarna från respektive författare.

Ett annat gäng författare som gått ihop och hyrt en monter var Ulrika Fjellborg, A.R. Yngve, Sandra Petojevic, Tora Greve och Sara Dalengren som alla hade med sig sin utgivning, var i denna monter några gånger och fyllde väskan.
Tora Greve, Sara Dalengren, en jag tyvärr missade namnet på, Ulrika Fjellborg och Sandra Petojevic

Sista gänget som hade gått ihop i en monter var Annah Nozlin, Oskar Källner, Eva Holmquist (som jag tillslut fick träffa på Söndag), Jenny Töredal (vars Älvkorset jag gillade) och Lisa Rodebrand (som skrivit Revolt och En Droppe I Rymden) som har startat upp förlaget Fantasiförlaget och har förutom sig själv författare som Nathalie Sjögren (som skrivit boken Undergång) som också var på mässan men jag missade henne.

Eva Holmquist, Jenny Töretal och Annah Nozlin
Jag passade även att besöka Undrentide några gånger så att jag fick Thomas Årnfelt andra bok Sällskap I Genua och Patrik Centerwalls Minnen Av En Sång. De hade en del andra författare på besök i montern men de missade jag. Fria Ligans gäng Fruktan passade jag på att få ett signerat ex av deras Zonen Vi Ärvde, bonusbok blev även Boel Bermanns bok Den Nya Människan.

Den monter jag nog besökte mest i Fantastikgränden var nog Mörkersdottir/Swedish Zombies monter. De har ett stort gäng författare i sin utgivning och rör sig i alla olika genre inom fantastiken. En jag vill lyfta fram extra är Marcus Olausson som med sina böcker De Rotlösa, Bäraren och Nattlöpare blivit en personlig favorit bland fantasyförfattare. Lite extra kul var det när Frida Arwen Rosenlund (grundaren till förlaget) kom fram och tackade för att jag skrev om deras böcker, fick med mig två av hennes böcker som läsex samt Peter Hultgrens Isa Valkyrian.
Marcus Olausson i kanske en av mässan snyggaste kläder.

Stora namn har dratt sig till detta förlaget också. Anders Jacobsson (skaparen av Sune och Bert) har gett sig in på att skriva fantasy och hamnat hos just Mörkersdottir. Hans bok heter Mica - Dotter Av Solfolket och är första delen i en serie. Skall bli spännande och se hur han hanterar fantasy.

Pål Eggert (aktuell med Dödfödd) var ytterligare en författare jag träffade i denna monter. En jag dock missade/glömde bort vid flertalet tillfällen var Kristina Hård. Fick dock med mig hennes bok Snösommar på Söndag när förlaget sålde ut sina böcker för 25:- st. Jag hoppas på att nästa gång få träffa henne.

Förlaget var även aktuell med sin antologi 13 Svarta Sagor Om Ond Bråd Död och hade en signering med en del av författarna. Då passade jag även på att införskaffa Lova Lovéns bok Trojanerna och hade med mig Helena Dahlgrens nya bok Orkidépojken som jag är väldigt nyfiken på.

Det jag kände när jag befann mig i Fantastikgränden var den härliga stämning montrarna emellan. En av författarna (kommer inte ihåg vem) sa att det kändes som en stor familj och jag kan bara hålla med. Jag är redo att gå så långt att jag, tack vare alla varma välkomnanden från författarna, kände mig som en i familjen.

Jag hoppas på att få träffa många av dessa härliga författare nästa år och även lite nya bekantskaper. Jag längtar redan till bokmässan 2018 och ett nytt besök i Fantastikgränden. Och med det avslutar jag min rapport om bokmässan.

9 kommentarer:

 1. Tack för besöket i min monter och i Fantastikgränden. Hoppas vi ses nästa år Håkan.

  SvaraRadera
 2. Härlig rapport! Och ja, det blir som en stor familj, fantastikmänniskor emellan.

  Det var nog inte så konstigt att du missade mig, för jag var bara där på lördagen. :)

  /Nathalie Sjögren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var där även Lördag. Tänkte gå och säga hej till dig. Men befann mig säkert någon annanstans på mässan vid den tiden du var i montern.

   Radera
 3. Du har verkligen skrivit ett trevligt och intressant blogginlägg. Nästa år Måste jag åka till mässan. Kanske ses vi där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut du skall göra om du har möjligheter. På mässan finns det något för alla oavsett vad för böcker man läser.

   Radera
 4. Trevligt att träffa dig. Planerar montern för nästa år, lär bli något i hästväg - Pegasus, menar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma :) Låter bra, då ses vi säkert i gränden nästa år också.

   Radera
 5. Trevligt att få träffa dig på bokmässan,Håkan. Jag har précis upptäckt din fina blogg. Härlig läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma. Roligt att du hittat hit, ser framemot att läsa din bok. :)

   Radera