söndag 29 oktober 2017

Lovisa Wistrand: Drakviskaren


Titel: Drakviskaren
Författare: Lovisa Wistrand
Sidantal: 599
Förlag: Whip Media

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

En värld i krig där alverna har delas upp till olika folkslag och stjärnalverna vill utrota de andra alverna för att ta makten över riket. När de kvinnliga solalverna blir 21 väcks deras förmåga men Iszaelda får ingen. Hon har alltid varit intresserad av att lära sig att använda vapen men enligt solalvernas lagar så får inte kvinnor bruka vapen. Hon går emot lagen och blir gripen, samtidigt blir hennes by anfallen. Många dör och byn blir utplånad. Hon överlever och svär att döda ledaren, vilket som tar henne på oväntade öden.

Mina tankar:

Detta är Lovisa Wistrands debutbok och första delen i Alvblodstrilogin. Det är en klassisk fantasybok i den meningen att det finns alver, magi och drakar.

Jag blir med detsamma imponerad på den rika uppbyggnaden av världen som ligger till grunden för berättelsen. Alverna har ett eget språk som skrivs ut i boken för de som vill grotta ner sig det och lära sig meningar på språket. Det finns även egna mått för tid och längd. Detta är inget som stör handlingen utan det är fint invävt och inger en känsla av att det är en egen värld som man befinner sig i.

Det är ett fylligt språk och detaljrikt, men det flyter på lätt ändå. Handlingen rör sig snabbt i den meningen att den är ständigt spännande men ändå så skyndar den sig inte fram utan den stannar kvar i de olika skeendena i berättelsen och låter en uppleva dem ordentligt. Det är en svår balans att hålla och Lovisa klarar det exemplariskt, det blir aldrig långtråkigt och det blir aldrig heller för mycket av det goda på en och samma gång.

Huvudkaraktären är en stark kvinna som inte vill följa de lagar som hennes folkslag har satt upp för henne. Hon får möta motstånd och får stå ut med det ena och det andra men hon viker sig inte och står på sig. Gillar också att allt inte är så enkelt att skilja på rätt och fel, gott och ont, det finns en stor gråzon. Allt är kanske inte helt och hållet som man tror från början.

Jag rekommenderar denna varmt till alla som gillar fantasy och vill ha en gedigen världsbyggnad, starka känslor bland karaktärerna (kärlek som hat) allt i en fin förpackning. Den ger mersmak och jag ser framemot andra boken och att få fortsätta läsa vad mer som kommer hända i denna värld.

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
 
Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

1 kommentar:

  1. Håller helt med. Jag plöjde igenom de över 500 sidorna på ett nafs och suktar efter fortsättningen. Den är grymt bra.
    Nathalie Sjögren

    SvaraRadera