tisdag 17 april 2018

Andrea Grave-Müller: Runristaren


Titel: Runristaren
Författare: Andrea Grave-Müller
Sidantal: 171
Förlag: Catoplebas Förlag


Handling:

En novellsamling som utspelar sig i skilda miljöer från forntid till nutid, alla är kryddade med något magiskt eller övernaturligt.

Mina tankar:

Detta är Andrea Grave-Müllers debutbok, hon har förekommit i en del andra novellsamlingar tillsammans med andra författare, men denna bok är det endast noveller som hon har skrivit. De rör sig i fantasy och riktar sig åt en vuxen publik.

Det är tolv rätt så olika berättelser som vi stöter på i boken. De är från 2 sidor upp till nästan 40 sidor. Jag kommer inte gå in på vad varje novell handlar om för det är svårt att berätta handlingen på en novell utan att avslöja nästan hela handlingen.

Gemensamt är som sagt att det finns något magiskt eller övernaturligt i dem. Det är allt från häxor, demoner, exotiska folkslag och platser samt även folktro som en huldra. Det är allt från kärleksfulla romanser till nästan rysare. En del har även humor i sig och det finns även stora känslor i dem, en speciellt som hade en poetisk klang och var väldigt finstämd och kändes verkligen personlig.

Gillade hur det var olika perspektiv om vem som var god och vem som var ond, och ibland var det inte alls så självklart vem som var vad. I en kunde en häxa vara god medans människor var de ondskefulla. I en annan kunde en som kanske gjorde onda saker i början av berättelsen visa sig inte var så ond ändå.

Miljöerna skiljer sig åt en hel del, det är den klassiska fantasyvärlden i några, men det är även i några en ännu äldre värld medans i andra så är det modernare världen som nutid. Finns även de som påminner om en mera orientalisk värld.

Som ni märker så är det ett brett omfång på berättelserna i denna novellsamling, men alla rör sig inom fantastikens väggar. Jag tyckte att det var en riktig bra samling i boken och de passade bra ihop med varandra.

Språket är finstämt och handlingarna vaggar in dig i de olika världarna som berättelserna utspelar sig i på ett bra sätt. Många av novellerna har en ordentligt slut medans några har ett mera öppet slut, dessa lämnar en med en mersmak och man vill veta vad som hände karaktärerna efter att novellen tar slut, en del skulle jag gärna sett som en egen bok i sig. Och jag hoppas verkligen att Andrea i framtiden ger sig på att skriva en berättelse som fyller en hel bok själv.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus

Följ mig på Facebook eller Instagram

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar