torsdag 5 april 2018

KG Johansson: Tosh


Titel: Tosh
Författare: KG Johansson
Sidantal: 372
Förlag: Affront

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Tosh och hans bror Kueso tillhör den högsta adeln i ett folkslag som bor uppe på stora plattformar i träden. De befinner sig i en grönskande Sahara för många tusen år sedan. Kueso har så gott som blivit utvald att gifta sig med Malki, flickan som kommer att bli drottning. Men ödet vill sig annorlunda.

Mina tankar:

Detta är inte direkt en fantasybok och det är inte heller en historisk bok, närmast att kalla den är att detta är en alternativ historisk bok med en gnutta magi eller övernaturliga inslag. Språkmässig och handlingsmässigt riktar den sig till en vuxen publik fast huvudkaraktären är ett barn i början.

Den är filosofisk tänkande men absolut inte på ett tungt sätt så ingen behöver bli orolig när man hör detta. Det är verkligen en intressant resa som huvudpersonen Tosh får uppleva och han växer genom berättelsen gång. Han möter, utan att avslöja för mycket, många olika samhällen som skiljer sig stort i hur de är uppbygga i tänkande och styrelse. Den visar att alla olika samhällen har sina fördelar och sina brister. Hur man än vrider och vänder så är det omöjligt att skapa det perfekta samhället hur gärna man än vill.

Det jag reagerade lite på var hur vuxen Tosh verkar vara redan i början av berättelsen då han endast är tretton år. Och när berättelsen går och han är några år äldre så är han som en vuxen man. Men åt andra sidan, i en hårdare värld så tvingas man nog att bli vuxnare fortare än vad vi själva anser är normalt. Man kan bara se på andra delar i världen och även i Sverige så finns det barn som har sådana förhållande att de tvingas bli vuxna i förtid, eller om det är vi andra som stannar som barn för länge. Som ni ser så väcker boken tankar hos sin läsare och det är just det en bra bok skall göra.

Språket är lagom mustigt och det är ett bra driv i handlingen, vissa stycken går kanske lite fort fram men den har mycket den vill ta upp. Det finns många lager att upptäcka i denna bok och värld som författaren har skapat. Man kan läsa den som en äventyrsbok om ett livsöde som får uppleva många saker, men man kan även också gräva sig djupare ner i de olika samhällen som beskrivs i boken, det är den filosofiska delen av berättelsen.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar