måndag 10 september 2018

Lina Bengtsdotter: Annabelle

Titel: Annabelle
Författare: Lina Bengtsdotter
Sidantal: 318
Förlag: Forum

Handling:

En natt försvinner sjuttonårige Annabelle från det lilla samhället Gullspång. Föräldrarna är utom sig av oro och lokalpolisen står handfallen. Missing people har samlat folk och letar i området utan någon framgång. Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen i Stockholm.  Hon har ett förflutet med orten Gullspång, hon bodde där som barn men flyttade ifrån för nästan tjugo år sedan. Det är många minnen som väcks till liv när hon återvänder.

Mina tankar:

Detta är Lina Bengtsdotters debutbok, som hon även fick utmärkelsen "Årets deckardebut" på Crimetime Gotland förra året.  Hon kommer själv från det lilla samhället Gullspång, så hon har verkligen tagit fasta på det är att man skall skriva där man står (eller i hennes fall, har stått).

Jag kan verkligen hålla med att detta är en riktigt bra debut så hon förtjänar verkligen det priset. Jag fastnade snabbt i handlingen och kunde inte släppa den. Språket är lättsamt och flyter på riktigt bra, det är korta kapitel som gör att man bara skall läsa ett till innan man lägger ifrån sig boken, och att försöka lägga ifrån sig denna är inte lätt alls.

Jag tycker att mycket av styrkan i boken ligger i att det inte är en ren "polis som utreder ett brott"´-berättelse. Författaren har lagt stor vikt på själva karaktärerna och målar upp en bakgrund till flertalet av dem som verkligen griper tag i en.

Huvudkaraktären är en komplex karaktär, visst hon har lite av de klassiska dragen av en alkoholiserad polis, men jag känner att Charlie har ett mycket mera djup än det. Det är en mörk och ångestfull bakgrund hon har som har gjort henne till den hon är nu. Och att hon nu måste tillbaka till platsen som hon flydde ifrån som tonåring. Hon tvingas att försöka sköta sitt jobb och samtidigt möta sina egna demoner från barndomen.

Man får Charlies barndom uppmålad i bitar under resans gång. Parallellt får man även i tillbakablickar ta del om vad som hände Annabelle när hon försvann spårlöst och vem hon är, det visar sig snabbt att det döljer sig även mörker och ångest i hennes liv också.

Jag skulle säga att hela boken är mörk och ångestladdad om ett samhälle där alla känner alla, samt att det är förfallet och fattigt. Man kan riktigt känna hur det är att bo i ett samhälle som Gullspång, författaren har verkligen fångat miljön, nog tack vare att hon själv har bott där misstänker jag.

Rekommenderar den till alla som kanske inte vill ha en våldsam deckare, utan vill ha mera en mörk historia som är karaktärsdriven. Och en riktigt välskriven sådan också. En riktigt lovande debut och jag ser fram emot hennes andra bok som kommer i år.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar