torsdag 20 september 2018

Ulrika Fjellborg: Luna Olympia

Titel: Luna Olympia
Författare: Ulrika Fjellborg
Sidantal: 373
Förlag: Fafner Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Rebecca är en prisjägare som även tar på sig diverse uppdrag om man betalar henne. Senaste uppdraget är att föra klonen Chris till rymdstationen Tellus, där han skall jobba för en politiker. Det verkar först vara ett enkelt transportuppdrag, men saker går snart fel. Både Chris och Rebecca dras in i en politisk kamp med intriger och hotas av rymdpirater.

Mina tankar:

Luna Olympia är Ulrika Fjellborgs senaste roman, hon har tidigare skrivit fyra böcker i fantasyserien Krönika Över Yggdrasil, samt ett antal noveller. Detta är en science fiction-roman om riktar sig till ungdomar och uppåt.

Vi kastas rätt in in handlingen och får snabbt klart för oss att den utspelar sig i en annorlunda värld än vår egen. Det är framtiden, kloner existerar, man flyger i egna rymdskepp och bor på rymdstationer.

Det är en liten gnutta Star Trek, men ändå långt ifrån det. Star Trek har ordning och reda med lagar, här är en mera smutsig och vild version av framtiden vi möter. Tar man delarna från Star Wars (den gamla trilogin) där Obi Wan och Luke möter Hans Solo i baren så kanske man får en aning om hur laglös och smutsig denna version är.

Vi får bitvis reda på saker ju mer in i handlingen vi kommer, istället för att få det mesta förklarat för oss in i minsta detalj så hintar författaren bara på saker och förklarar endast det nödvändiga. Nu vet jag inte om det är medvetet, men det känns som att Ulrika Fjellborg litar på sina läsare att de hänger med när hon pratar om utbytta kroppsdelar, kloner och liknande saker som kan existera i framtiden. Och jag tycker det är rätt, gillar man science fiction i någon form så kan man säkert redan dessa klassiska saker inom genren.

Det är en mustig handling vi får ta del av med politiker, prisjägare, androider, rymdpirater samt intriger där man inte vet vem som man kan lita på. Det kanske låter som om det skulle vara en tungdriven och rörig handling, men det är det inte. Den är fartfylld och man hänger med i svängarna utan att bli förvirrad i intrigerna. Språket ligger på en trevlig nivå och det är en hel del färgstarka karaktärer vi möter som vissa redan har ett förflutet med många äventyr i bagaget, detta gjorde att de fick en starkare kemi mellan varandra. Sedan är det en riktig hårding till prisjägare vi möter i Rebecca.

Detta är den första boken i ett projekt som Fafner Förlag kallar för Fafner Science Fiction och om jag förstått det rätt så har Oskar KällnerFafner Förlag planer på att utöka detta till en serie med förhoppningsvis många trevliga Science Fiction böcker på svenska. Jag ser verkligen fram emot att läsa mera av Ulrika Fjellborg, om vi nu får träffa Rebecca och/eller Chris igen eller om det blir helt nya karaktärer återstår att se. Samt så hoppas jag på att detta projekt med svensk Science Fiction går hem i stugorna så att vi får uppleva även andra visioner från andra författare.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar