fredag 21 juni 2019

Lovisa Wistrand: Equidae


Titel: Equidae
Författare: Lovisa Wistrand
Sidantal: 545
Förlag: Whip Media 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

År 2043. Äventyr, faror och förbjuden kärlek i ett dystopiskt Afrika. Afryea har alltid fascinerats av det farliga och trots att det är förbjudet gör hon allt för att få skymten av människor. Tillsammans med likasinnade bor hon i en by bland de ödsliga afrikanska bergen. Skyddad från faror och jägare tillbringar hon större delen av tiden i djurhamn och får inte lämna samhället. Är människor så hemska som alla påstår? Finns varjägare på riktigt? Hur skulle det kännas att leva i en människostad? Hon vill ut, upptäcka världen och uppleva äventyr. När Afryea blir tillfångatagen av varjägaren Dover uppfylls hennes önskan, men inte alls på det sätt hon tänkt sig. Savanner, ödemark och mystiska djungler. Nu måste hon göra allt för att fly och ta sig hem igen. Men vad gör man när man utvecklar känslor för personen som leder en rakt mot döden?

Mina tankar:

Detta är författaren Lovisa Wistrands senaste bok. Hon har tidigare skrivit både fantasyböcker och romantiska böcker dels medverkat i ett antal antologier. Denna skulle jag klassa som en romantisk urban fantasy som utspelar sig i framtiden och har drag av spänning i sig.

Jag har tidigare läst hennes böcker Drakviskare och Demonviskaren och denna påminner till en del om dessa böcker då även de, likt denna, innehåller en till synes omöjlig kärlek som en huvudingrediens i handlingen. Och precis som i de två böcker så har hon även byggt upp ett litet eget språk som bygger upp en bakgrund till hela handlingen. I sina fantasyböcker har hon gjort det mera på djupet medan i denna har hon bytt ut några ord, man faller snabbt in i hur vissa av karaktärerna pratar och det känna naturligt.

Det är inte det stora episka där någon skall rädda världen utan vi stannar med varhästen Afryea som levt isolerat med andra varer, djur som kan förvandla sig till människor. De håller sig gömda då samhället är rädda för varer och hatar dem. Här möter vi en främlingsfientlighet som ligger som ett hot igenom berättelsen då Afryea ofrivilligt kastas ut i den fientliga världen utanför hennes säkra by.

Det är som sagt inte det stora episka utan vi får en nära kontakt med henne och hur hon får ta del av världen utanför. Hon slits mellan många känslor och tankar. Det blir av en personlig resa och utveckling för vår huvudkaraktär.

Det osar av känslor mellan de två huvudkaraktärerna och är romantiskt. Men det är inte så romantiskt att det känns olidligt om man är ute efter spänning. För under resans gång händer det många andra saker också. Så om man inte är allt för mycket för det romantiska så känner jag att denna berättelse har en lagom nivå, fast den är en viktig central del i handlingen, som passar de som vill ha det lite mera åt det spännande hållet.

Hon har fått till språket riktigt bra och målande. Karaktärerna är bra gjorda och det är en bra miljö, Afrika, som hon valt att sätta handlingen i. Det är en varm och farlig plats och stora delar ödemark utan någon befolkning. Jag gillade det med varerna att de hade personligheter efter det djuret de var. Lovisa har fått till det riktigt bra här och jag skulle gärna se fler berättelser från denna alternativa verklighet. Det skulle vara roligt att även följa andra varer i denna värld, kanske få reda på mera på hur allt startade.

Lovisa Wistrand är en författare som gillar att hoppa mellan olika genre men hon klarar det galant, nu har jag inte läst hennes rena romantiska böcker då jag känner det inte riktigt är min genre, men vad jag ser i denna och tidigare böcker så misstänker jag att hon även klarar sig bra i den genren. Det skall bli intressant att se vad hon kommer med i framtiden. Vilken genre hon kommer att välja då.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:
Drakviskaren
Demonviskaren

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar