lördag 14 september 2019

Pascal Engman: Eldslandet


Titel: Eldslandet
Författare: Pascal Engman
Sidantal: 519
Förlag: Piratförlaget

Handling:

En exklusiv klockbutik i Stockholm rånas, men inga armbandsur försvinner. En tid senare kidnappas framgångsrika finansmän medan deras familjer pressas på pengar för att få dem fria. I Sydamerika pågår omfattande organhandel. Man tvingas söka sig till Sverige för att hitta kroppar till verksamheten, som bedrivs i en av de mäktiga nazistkolonierna i södra Chile. Polisinspektör Vanessa Frank inser att det finns ett samband mellan händelserna. Hon är avstängd från sitt arbete men går ändå in i ett flerfrontskrig mot den internationellt organiserade brottsligheten, som visar sig ha förgreningar in i den svenska poliskåren.

Mina tankar:

Detta är Pascal Engmans andra bok, den första Patrioterna, läs här vad jag tyckte om den, kom 2017. Likt den första boken är även denna en thriller som håller internationella mått.

Hans första bok tyckte jag så mycket om att jag utnämnde den till en av de fem bästa böckerna som jag läste förra året. Jag har ända sedan jag köpte boken på bokmässan förra året velat läsa denna men det har ständigt varit andra böcker som kommit före, men nu när mässan närmar sig igen och han är aktuell med sin tredje bok så var jag bara tvungen att lägga undan alla andra böcker och läsa denna bok.

Man var ju lite nervös när man började läsa denna bok, jag gillade som sagt hans debutbok riktigt mycket och man undrade ju om han verkligen kunde följa upp med en lika bra bok. Om man säger så här att jag hade läst trehundra sidor första dagen jag började läsa den och var tvungen att sluta läsa för jag kunde inte hålla uppe ögonen längre. Ja då kanske man misstänker att han har lyckats igen. På två dagar tog jag mig igenom den över femhundra sidor tjocka bok som inte alls kändes tjock, mer än i armarna då jag läste den inbundna och den vägde en del. Han lyckades alltså med råge att uppfylla mina förväntningar efter hans första bok.

Likt den första boken så är handlingen utsprid på olika delar och personer runtomkring i världen. Det är tre huvudtrådar, som till en början inte hänger ihop men långsamt och smart knyts ihop på ett mästerligt sätt. Alla trådar är intressanta att följa och det är medryckande så att man inte kan sluta läsa. Han har även använt sig en del av cliffhangers som gör att man måste bara läsa ett kapitel till, och då ofta kanske tre kapitel till för att komma tillbaka för att se vad som händer efter cliffhangern.

Han lyckas hålla ordning på detta huvudtrådar och för läsaren framåt i handlingen utan att det blir det minsta rörigt. Jag håller med vad andra har sagt att det är filmiskt berättat, han målar upp scenerna bra och har ett lagom fylligt språk för att måla upp dem i ens huvud.

Karaktärerna är riktigt välgjorda och har ett djup som gör dem mångsidiga, det finns några som man inte vet om de är onda eller goda och till vilken grad. Sedan tror jag att jag fick mig en ny favorit i Vanessa Frank, hon är en härlig karaktär som är starkt och slagkraftig när det kommer till kvickheter. Några av hennes kommentarer, som hon tänker, i början av boken fick mig att småle och jag kände med detsamma att detta är en karaktär som jag vill följa många böcker framöver.

Jag tycker att vi har fått en ny stjärna på himlen, som lyser riktigt starkt efter bara två böcker, när det kommer till thrillers. Denna sopar banan med många internationella bestsellers. Jag ser verkligen fram emot att läsa hans senaste bok och hoppas på en lång karriär som man kan följa. Jag kände med hans debut att jag troligen hade en ny favorit bland thrillerförfattare och med denna visade han att han inte var en one-hit wonder och nu är jag helt säker på att han är en av favoriterna.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar