tisdag 17 september 2019

Hans Olsson: Katterna Och Stora Djupets Hemlighet


Titel: Katterna Och Stora Djupets Hemlighet
Författare: Hans Olsson
Sidantal: 299
Förlag: Zakuli Förlag 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Från portalerna i Stora Djupet forsar skräpfallen ner. Det finns ingen ände. Ingen vet hur djupt hålet faktiskt är, men något verkar ändå finnas där nere, ruvande. Ett hot rör sig uppåt och sprider sig genom landet. Men en dag öppnas oväntat en ny portal. Ut kliver katterna Cid och Zelda. De har aldrig sett vare sig kvistkråkor eller det talande tåget Winston. Men ingen i landet Balambia har heller sett katter förut.

Mina tankar:

Detta är författaren Hans Olssons senaste bok, han rör sig som vanlig inom fantastiken men denna gången riktar han sig till en yngre publik. Den är nog huvudsakligen till barn som börjat läsa lite mera avancerade böcker samt ungdomar. Dock så kan även äldre, om man har kvar kontakten med sitt inre äventyrliga barn, få ut något av denna bok. Gillar man även djur, då speciellt katter, så är det ett stort plus.

Man märker att den som sagt riktar sig till en yngre publik då man måste ge sig på denna bok med ett öppet sinne. Denna bryr sig inte om att förklara vissa saker, det bara är så. I en bok riktad till en mera vuxen publik så skulle man nog kräva att veta varför katterna kan förstå människorna när de kommer till den andra världen, samt att de kan prata med varandra så bra i vår värld. Detta och lite andra saker kommer man säkert att ställa sig frågandes till. Men som sagt räkna med inte förklaringar, utan det gäller att bara att acceptera att det är så det är i boken. Jag fann det rätt så befriande att inte få allt förklarat, det var bara att följa med på äventyret, ibland behövs inte förklaringarna.

Det är en klassisk fantasyberättelse om två personer från denna värld som genom en slump kommer till en magisk värld och där visar sig att de kan vara det avgörande som kan rädda världen. Men det är en stor sak som skiljer sig ifrån de klassiska berättelserna, personerna som kommer till den andra världen är inte människor utan det är katter.

Alla som har haft en katt eller har haft och gjort med en katt vet ju hur oberäkneliga de kan vara, de gör precis det som faller dem in och ibland gör dem de konstigaste sakerna som troligen är helt logiska för dem. Man märker att författaren inte har tagit katternas egenskaper ur tomma luften utan det finns förebilder som han har använt sig av. Många gånger under resan gång så skrattar man och nickar medhållande och tänker: Ja precis så gör och tänker katter.

Det är en medryckande berättelse som målas upp och det är med en stor idérikedom som författaren målar upp de olika varelser som man stöter på under resans gång. Språket är som sagt lite för avancerat för att vara en ren barnbok så jag skulle nog sätta den i gruppen för ungdomar, men det är som sagt helt beroende på hur van man är på att läsa. Handlingsmässigt så trodde jag innan jag började läsa boken att det skulle vara en enkel och lättsam berättelse, men den var mer än det och det finns ett djup i berättelsen och den kastar lite återblickar till vårt samhälle.

Ett stort plus måste jag ge till författaren för att han på ett smart sätt fick in en hyllning till min favoritförfattare Stephen King, alltid kul när man hittar sådana saker. 

Tidigare omdömen om författaren:

King's Hope
Museion
Hans Olsson*3

Kartonnage Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar