lördag 25 januari 2020

Olséni & Hansen: Fågelskådaren

Titel: Fågelskådaren
Författare: Olséni & Hansen
Sidantal: 351
Förlag: Massolit Förlag

Handling:

De gamla vännerna Egon och Ragnar är tillsammans med Jan Häger, ordförande i ornitologföreningen Rosentärnan, på väg mot fågeltornet på heden i Falsterbo. Det har dragit ihop sig till en av ortens begivenheter – Falsterbo Bird Show – där Egons uppgift är att utföra fågelimitationer. Framme vid tornet snubblar trion över en död man som visar sig vara den välbärgade fågelskådaren Johan Ekblad. Det har under en längre tid varit ovanligt lugnt på Skanörs polisstation och ryktena om neddragningar hänger olycksbådande i luften, därför kunde mordet inte kommit lägligare för ortens två poliser, Mårten Lind och Lisa Stark. När det kort därefter inträffar ytterligare ett dödsfall får de fullt upp med att nysta upp alla trassliga ledtrådar för att lösa mordfallen.

Mina tankar:

Detta är andra boken om pensionärerna i Falsterbo, serien började med Badhytten. Denna kom ut 2016.

Som vanligt när det är en serie av böcker som har återkommande karaktärer så rekommenderar jag alltid att man läser böckerna i rätt ordning. Denna är rätt så fristående och det är inga problem att läsa denna om man inte har läst första, men det är lite små saker som återspeglar händelser från den första boken som man kanske vill ha med sig innan man läser denna.

Den är en deckare men inte den vanliga deckaren utan jag skulle kalla det för en mysig feel good deckare full med humor. Så de som inte vill ha så blodiga och våldsamma deckare men ändå ha spänning så är dessa böcker bra.

Boken väljer att inte lägga allt för står vikt på mordfallet och utredningen, den puttrar på lite mera i bakgrunden samtidigt som man följer de olika karaktärerna i deras tokigheter och vardag. Vi får verkligen lära känna de centrala karaktärerna i Falsterbo där alla känns mer eller mindre som riktiga original, alla med sina egenheter. Man kan inte låta bli att med ett leende på läpparna följa med på deras vardagsbekymmer och äventyr.

Boken är lättläst och en riktigt bra avkoppling om du inte känner för krångliga intriger och komplexa handlingar. Det är som sagt tokigheter i boken och tror inte att det är direkt trovärdigt när det kommer till hur vissa karaktärer agerar, vad sägs om en polis som smiter undan jobbet och gör hantverksarbete istället eller för den delen pensionärer som gömmer undan lik för att det stör vad de hade för planer för dagen. Köper man detta så har man några underhållande timmar framför sig med denna bok.

Det kan dock ibland vara lite svårt att föreställa sig att de fyra pensionärerna är 80+ och så livliga som de är med allt de hittar på. Åt andra sidan så finns det med säkerhet 80+:are som är lika livliga i verkliga livet som denna fyrklöver (som de kallas) och det är en uppfriskande tanke, man får hoppas bara att de inte håller på att flyttar på döda personer.

Jag kommer absolut att fortsätta läsa mera om dessa härliga karaktärer för att se vad de kommer att hitta på härnäst. I år så kommer sjätte boken i serien så jag har en del framför mig.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Badhytten
Ester Karlsson Med K

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar