måndag 24 februari 2020

Johnny Apell & Tanja Christensson: Han

Titel: Han
Författare: Johnny Apell & Tanja Christensson
Sidantal: 328
Förlag: Visto Förlag 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Slutet kom inte som de flesta hade förväntat sig, inga massförstörelsevapen eller ens utomjordingar krävdes för att få bukt med jordens överbefolkning. I en värld av kollaps tog de uråldriga krafterna form och kampen mellan ondska och godhet blev tydlig. Den otroliga varma sommaren var som hämtat ur en resebroschyr och allt var till en början underbart. Men när vintern lös med sin frånvaro, när tornados och hagelströmmar blev vardag började det som till en början upplevdes fantastiskt kännas extremt hotfullt. Osannolika grupperingar av människor sammanstrålade inför ett okänt syfte i en värld där kaos och faror hela tiden lurade runt hörnet. Kim som innan kaoset levt ett till synes odramatiskt småstadsliv träffar kärleken Brad. Tillsammans tog de sig an flickebarnet Ebba som vid en tornado förlorade sin mor. Kim blev efter en våldsam händelse mirakulöst räddad av den mystiske karaktären X och hans nyvunna flickvän, den tidigare advokaten Sanna. Simon som var rådgivare åt energimyndigheten hade bråda dagar med säkerheten i rikets kärnkraftverk. Simon blev varse att kärnkraftens säkerhet och politiska motiv inte gick hand i hand när han näst intill mister livet i en påstådd olycka. Denna brokiga grupp som under normala förhållanden troligen inte ens skulle prata med varandra samlar gemensamt olika färdigheter och kunskaper. Inför vad som ser ut som slutet på vår värld blev det viktigare än någonsin att skilja på ond och god. Vem var egentligen god, vem var ond och framförallt, vad var HAN?

Mina tankar:

Detta är Johnny Apell och Tanja Christensson debutbok, de är förövrigt son och mor. Det är en dystopisk berättelse som blandar en dos övernaturligt.

Den utspelar sig i en nutid då vädret slår tillbaka och det är ständig hetta. Långsamt börjar samhället brytas ner då mer och mer slutar att fungera och man måste spara på de resurser som man har. Vatten och el blir en bristvara. I andra berättelser där man får vara med från början av förfallet så går det mycket snabbare än vad det gör i denna berättelse. Vilket som är mest troligast vet jag inte, beror säkert på vad det är som är orsaken till förfallet. Misstänker att väder går lite långsammare än ett illasinnat virus som sprider sig.

Språket är bra, hade kanske sett lite mera miljöbeskrivningar så att man skulle få en mera känsla av hur det skulle vara med en hetta som aldrig tar slut. Karaktärerna är intressanta men saknar lite djup för att man verkligen skall lära känna dem, hade gärna sett lite mera om deras tankar och känslor och lite mera bakgrund.

Det är en sak som jag inte blir helt klok på och det är det övernaturliga. Några av karaktärerna har förmågor utöver det vanliga. Det förklaras inte vad eller hur detta kommer sig. Jag köper det då jag gillar fantastik men hade gärna sett en liten förklaring. Det kan vara så att det är tänkt att förklaring till detta övernaturliga skall komma i en senare bok, då denna slutar rätt så öppen så antar jag att det finns en tanke på en fortsättning.

En sak som jag inte tyckte passade in i denna berättelse var de oväntade bitarna av någon slags slapstick-humor där vissa personer plötsligt är klantiga och eller tankspridda och antingen ramlar och slår sig eller glömmer bort saker. Dessa bitar kändes onödiga och malplacerade. Vet inte om det är tänkt att visa att dessa människor med sina övernaturliga förmågor skall kännas mera mänskliga och att de kan fela.

Så boken har sina brister, men det är inte så farligt att man inte kan se förbi dem, samt när jag hade läst ut boken så kände jag smak för mer och lyckas en bok göra det så är det godkänt.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar