lördag 29 februari 2020

Mattias Lönnqvist: Konflikternas Tid

Titel: Konflikternas Tid
Författare: Mattias Lönnqvist
Sidantal: 489
Förlag: Type & Tale 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

Ella är på väg tillbaka, glad över att de till slut räddat Wasas syster. Men räddningsaktionen ledde till att Marmat befriade den magiker som skapade splittring och krig för femhundra år sedan. I huvudstaden studerar Tirandim i kyrkans skola och njuter av att hon hittat både vänskap och kärlek. Föga anar hon att en fiende på andra sidan havet närmar sig och snart kastar in dem alla i kaos och konflikter.

Mina tankar.

Detta är författaren Mattias Lönnqvists andra bok i serien Oldenasagan. Det är en fantasyserie av den lite mera klassiska fantasystilen.

Då det är den andra boken i en serie så skall man ha läst första boken, som heter Den Mörka Portalen, först. Mattias har i de första kapitlen smidigt fått in lite uppfriskning om vad som hände i förra boken. Detta är en bra, och ofta viktig, sak som författare behöver väva in i sin serie då det kan vara så att man kanske läser böcker så snabbt de kommer ut och då kan det vara ett år mellan böckerna. Detta får inte heller ta allt för mycket plats då det kan vara så att nya läsare kanske sträckläser flera böcker i serien efter sig och då kan uppfriskningarna kännas som upprepningar. Så denna bit har Mattias gjort riktigt bra.

Jag vet att det är många som får negativa tankar innan de har ens läst boken när de får höra talas om att det är en egenutgiven bok. Man tänker med detsamma att språket skall vara haltande och till och med riktigt dåligt, samt att handlingen kommer att brista och ha stora hål i sig. Nu skall jag inte försvara allt egenutgivet, för det finns absolut en större procent där som har haltande hantverk när det kommer till språk och handling än vad det finns bland de större förlagen, sedan kan ju även de stora förlagen ge ut böcker som man tycker är dåliga för att de inte faller en i smaken. Denna negativa tanke tycker jag är tråkigt att den finns för nu finns det verkligen bra böcker bland egenutgivet så jag tycker att man skall ha ett öppet sinne för även dessa böcker. Det kan ligga ett riktigt bra jobb bakom boken och den levererar minst lika bra i kvalité som de stora förlagen. Och just denna bok är ett exempel på detta.

Språket är riktigt bra och håller en hög standard. Det är lätt att ta till sig det men ändå inte lättuggat utan bjuder på bra miljöbeskrivningar, karaktärer som har ett djup och känns unika och genomarbetade samt en handling som fångar dig och drar in dig i boken.

Likt den första boken så är även denna uppbyggd så att man följer tre parallella händelser på olika ställen i landet. Där följer vi ett antal personer. För det mesta när en författare har parallella handlingar så är det ofta en som tar över ens intresse och man känner att de andra är en transportsträcka till när den mera spännande handlingen återkommer. Men inte i detta fall, jag finner alla tre berättelser otroligt spännande, i denna bok så går även handlingarna mera ihop än vad de gjorde i första boken. Man märker att Mattias börjar knyta ihop handlingen och han gör det riktigt snyggt.

Jag sa i början att det var av den klassiska stilen av fantasy. Och då kan man undra om det behövs en till och mitt svar är ett stort rungande ja. När det är så här bra skrivet så är det en fröjd för ögat och sinnet att läsa även om det är element som man känner igen. Det som Mattias vinner så stort på är hans språk och även hans uppbyggnad av både världen och karaktärerna.

Världen känns riktigt genomarbetad och man känner att det finns en historia som sträcker sig långt tillbaka. Vi som läsare vet inte allt som har hänt i världen för den är större än vad som ryms i böckerna, vi får precis lagom med glimtar för att kunna hänga med. Med det så har Mattias gjort att det känns som en trovärdig värld och en levande värld.

I första boken så förklarade Mattias mycket när det kom till hans magisystem hur män och kvinnor angriper magin på olika sätt, detta fann jag som ett riktigt bra och intressant magisystem. Nu i denna bok så lämnar han det utförliga förklaringarna och går istället in på att lyfta fram handlingen och ge karaktärerna ännu mera djup.

Boken heter Konflikternas Tid och just det med konflikter är det verkligen som uppstår i denna bok på alla möjliga sätt. Vi lärde känna i första boken att kyrkan hade emot all magi så den konflikten fortsätter. Vi har även ett yttre hot i form av ett annat land som rustar upp till krig. Som om inte det skulle vara nog så finns magikern, som kom lös i första boken, i bakgrunden och smider planer. Jag tolkar det även så att det finns en hel del inre konflikter inom och mellan vissa av huvudkaraktärerna.

Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att Mattias bjuder på en del överraskningar när det kommer till handlingen som jag inte såg komma.

Så detta är helt enkelt fantasy av högsta kvalité. Jag är till och med så våghalsig påstår att Mattias är en av de som står i fronten när det kommer till att bevisa att även svensk fantasy håller måttet minst lika bra som de stora internationella inom genren.

Och slutet, herregud. Jag måste ha fortsättningen nu med detsamma, helst redan igår. Läs denna serie du kommer inte att ångra dig.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Den Mörka Portalen

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar