onsdag 24 juni 2020

Ida Öhnell: Trollkarlens Arvinge

Titel: Trollkarlens Arvinge
Författare: Ida Öhnell
Sidantal: 294
Förlag: Ohnell

Handling:

Genom den svarta höststormen ringde ett larm ut över nejderna. Fåglarna och andra flygande väsen lyfte från grenarna och vindilar for med dundrande fart fram över ängarna. Det var uppståndelse den natten. Ett barn hade fötts på Zenithars borg, trollkarlen hade fått en arvinge.

17 år senare bor Stella i en vanlig svensk småstad med sin moster och lillebror, och vet ingenting om sin far…

Mina tankar:

Detta är författaren Ida Öhnells debutbok, det är en fantasybok som riktat sig till unga vuxna och uppåt. Den kom ut 2016 och är den första skönlitterära boken i Sverige som blivit utgiven genom en lyckad kampanj på kickstarter, en sida där man kan skapa olika projekt och få in pengarna genom att de som är intresserade skriver upp sig på en lista. Den som skapar en sådant projekt sätter ett mål som måste uppnås och det är först om tillräckligt många skriver upp sig innan tiden går ut som pengarna dras.

Vi börjar i vår värld, där möter vi två ungdomar som bor hos sin moster. En dag så hör de av från sin far som de inte ens minns att ha träffats, deras mor dog när de var små och deras far lämnade över vårdnaden till deras moster. Han vill att de kommer och bor hos honom.

De blir hämtade av en privatchaufför och förs till ett stort slott som hämtat direkt från medeltiden. Väl där dröjer det inte länge innan mystiska saker händer. Det visar sig snart att de befinner sig i ett land där magi existerar. Det jag reagerade lite på i boken var att lite avsaknaden av reaktion från de två syskonen när de möter allt de annorlunda, det var som nästan som att det var helt naturligt med magi, trollkarlar som styr över ett land, att var och varannan har en flygfarkost. Nu kanske det är en liten grej att hänga upp sig på men hade velat se en kraftigare reaktion när någon från denna värld möter magi. Men jag valde att precis som syskonen i boken att helt enkelt acceptera alla annorlunda sakerna och då kunde man ta till sig boken och verkligen njuta av den.

När jag som sagt såg förbi avsaknaden av reaktion så blir det en riktig härlig värld som man möter. Vi får ta del av när syskonen börjar i den nya skolan i det nya landet, kanske hade man velat haft lite mera här för att känna av hur nya bekantskaper skapades och kanske använda lektionerna till att få reda på historien om detta land. Utöver skolan så börjar det snabbt hända saker som hotar säkerheten för de två syskonen, det är lite därför som deras far har hört av sig efter alla dessa år.

Språket är bra, det känns genomarbetat och det är lätt att ta till sig. Handlingen är spännande och vi möter många intressanta karaktärer på vägen, karaktärer som kanske visar sig ha fler sidor än vad första intrycket ger. Det känns som att hela denna bok är en uppbyggnad till vad som komma skall i resten av serien, för det är klart att handlingen inte slutar med denna bok, hur många delar det kommer att bli vet jag inte.

Detta är en bra debut och det ger en känsla av att man vill ha mera, det är kanske en diamant som är lite oslipad men det är bara lite som stapplar. Den skiner starkt av berättarglädje och idérikedom och jag ser fram emot att se vad som döljer sig i framtiden för denna serie och dess författare.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar