onsdag 17 juni 2020

Marcus Olausson: När Gudar Dör


Titel: När Gudar Dör
Författare: Marcus Olausson
Sidantal: 641
Förlag: Catoblepas Förlag

Handling:

Du är inte ond, Elderim. Glöm aldrig det. Vad de än påstår.

Elderim sägs vara utvald att kämpa mot den grymma guden Naemin, men varför är det så svårt att lära sig magierna? Profetiorna är tvetydiga och Elderim fylls av tivel. Vem var det egentligen som har valt ut honom? Och till vad?

Mina tankar:

Ber i förhand om ursäkt att detta inte kommer att endast vara en recension av en bok utan detta inlägg kommer nog delvis påminna om en krönika om mitt intresse av svensk fantasy.

Detta är första boken i den omarbetade versionen av Marcus Olaussons serie Serahema Saporium. Det är en fantasyserie som riktar sig till en vuxen publik.

Det är som sagt en omarbetad version. Vi skall vandra tillbaka lite i tiden. Året var 2015 och jag skulle till bokmässan, lite av en slump så fick jag se att det var en svensk kille som skulle komma till mässan och han hade skrivit två fantasyböcker. Jag har ju alltid varit intresserad av fantasy men då hade mitt intresse fallit tillbaka lite, orsaken var att det då nästan inte översattes någon fantasy och (enligt vad jag visste) så var det knappt någon fantasy som gavs ut på svenska. Jag läser så gott som bara på svenska så att börja läsa på engelska fanns inte min karta. Så när jag fick se detta så blev jag nyfiken på dessa böcker.

Väl där på mässan så letar jag reda på förlagets monter och beger mig dit när tiden för Marcus signering skall börja. Jag ser ingen person som sitter och signerar, men jag vet ju inte heller hur han ser ut, så jag frågar i montern om han är där. Killen som jag frågar tittar på klockan och säger att Marcus måste vara försenad, han bad mig vänta lite annars så skall de efterlysa honom. Jag köper de två böckerna och ställer mig lite vid sidan av montern och väntar på att Marcus skall dyka upp. Efter en liten stund så kommer det en kille med ett stort svärd och läderrustning, det är som om en person har stigit rätt ur en fantasybok. Killen jag hade pratat med tidigare tittar på mig och pekar nickande mot krigaren som hade kommit till montern, det var Marcus. Jag fick mina böcker signerade av Marcus och kan säga att hans entré var någon man aldrig kommer att glömma.

Väl hemma från mässan blev böckerna inställda i hyllan och där blev de bortglömda. Men ett år framåt, 2016, och nu var det dags för bokmässan igen. Jag fick se att Marcus skulle komma med sin tredje del i sin serie och han skulle till bokmässan igen. Detta väckte minne att jag hade hans tidigare böcker i hyllan och jag tänkte att jag måste köpa denna tredje delen också. Men så kände jag att jag inte kunde gå fram till Marcus på mässan om jag inte hade läst hans tidigare böcker, så några dagar innan jag skulle till mässan så började jag läsa första delen. Och det var det som ändrade allting för mig. Boken knockade mig totalt, jag hade tänkt mig en halvdan kanske en ok fantasybok, för jag skall erkänna att jag innan jag läste Marcus första bok hade lite förutfattade meningar om svensk fantasy. Allt med boken var helt perfekt, handling var så spännande och gripande och karaktärerna var så färgstarka och alla hade en gråzon så det fanns inget rent gott eller ont.

Hemkommen från mässan 2016 så läste jag såklart snabbt ut den tredje delen. Och som jag sa så var det dessa böcker som ändrade allt, de öppnade upp en helt ny del av fantasyn för mig. Nu visste jag vart jag skulle hitta svenska fantasy, det var inte bland de stora förlagen utan det var de små förlagen och egenutgivare.

Så 2016 började jag använda Facebook, hade tidigare varit emot den sidan, jag började bygga upp mina informationsflöden och hittade snabbt att det fanns många författare i Sverige som skriver fantasy. 2017 så började jag med min bokblogg och det dröjde inte länge innan jag hittade ännu fler författare, eller rättare sagt de hittade mig. Kan säga att mitt besök på mässan 2017 blev episkt.

Så dessa böcker av Marcus som jag har pratat om nu är inte den som jag har läst, eller rättare sagt det är inte den versionen. Efter att tredje boken kom 2016 så dröjde det med fjärde delen, har hört efteråt att det var ett flertal orsaker som låg till grunden för detta.

Men nu hoppar vi till 2018 och då fick jag höra att Marcus skulle komma med en ny bok. Eller ny och ny, Marcus hade fått ett nytt kontrakt med ett annat förlag och man skulle ge ut hans serie på nytt. Det var ju tänkt att det skulle bli sex böcker på det gamla förlaget, men nu gick man tillbaka på Marcus grundidé att det skulle bli en trilogi. Han skulle arbeta om de gamla versionerna och slå ihop de två första böckerna till en fet tegelsten.

Och nu först har jag läst den omarbetade versionen. Jag var ju lite nervös när jag började med den, jag hade ju älskat de tidigare böckerna. Hur skulle det vara att återvända till Serahema, jag har ofta lyft hans tidigare versioner till skyarna som toppen av den svenska fantasyn som till och med slår många internationella författare inom genren. Tänk om jag mindes fel, att de inte var så bra som jag ville få det till, tänk om jag vid denna omläsning skulle bli besviken.

Det tog inte långt tid in i boken innan jag kände att jag var tillbaka i Serahema och det var med stor glädje som jag var tillbaka. Jag mindes handlingen rätt så bra men det var härligt att få allt uppfriskat. Språket satt där som det skulle, det är lätt att ta till sig och målande.

Karaktärerna, vi måste prata om karaktärerna, vet inte hur Marcus har lyckats med det men varje karaktär, som spelar en större roll, i boken är så intressanta och man vill följa och veta mer om alla dessa. I vanligt fall så hittar man kanske bara några få karaktärer i en handling som man känner så för, men i denna så vill man inte släppa taget av någon karaktär.

Miljöerna i denna värld är helt otroliga, vi reser en hel del i boken och upplever allt, det är storslagna städer och det är lömska skogar. Det är heta öknar till kalla vintrar. Vi känner av varje miljö och vi är där tillsammans med karaktärerna. Och så varelserna i denna värld, samt magin. Marcus har verkligen fått med allt och det känns så genomtänkt.

För de som har läst de gamla utgåvorna, hur skiljer sig den omarbetade mot de då? I stora drag så skiljer sig handlingen inte så mycket, men det är när man går ner på djupet som det märks skillnad. Marcus har arbetat om dem genom att putsat på språket där det kändes att det behövdes, sedan har han flyttat ordningen på vissa händelser så att det blir ett mera flyt i handlingen. Så från att vara perfekta har de blivit ännu mera perfekta. Så jag tycker absolut att om man har läst de gamla så skall man läsa om från början med nyutgåvorna innan man ger sig på fortsättningen som inte varit utgiven tidigare.

Jag anser att detta är beviset på att svensk fantasy är minst lika bra som den internationella, det finns ett antal andra författare till i Sverige som bevisar detta. Jag hoppas på att den svenska fantasyn kommer att slå igenom stort inom en nära framtid.

Så om du gillar episk fantasy av hög kvalité så skall du absolut kolla på denna bok, tror inte du kommer att bli det minsta besviken. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen senare i år för att vara redo till hösten när sista delen kommer i denna serie.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar