fredag 23 april 2021

Linda Andersson: Halvsjälarna

Titel: Halvsjälarna
Författare: Linda Andersson
Sidantal: 359
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Mariell har gjort sitt val och är nu fast i Dödsriket. Men allt går fel redan från början. Bara minuter efter att hon låtit sitt offer leva dyker Vintervit upp på Vårängen för att anhålla henne. Hon ställs inför De Kunniga och bestraffas precis som alla andra brottslingar gör. Men är det tillräckligt? Hon är trotts allt Den utan kryphål.

Mariell gör det omöjliga och flyr. Väl fri från Vårängen har hon tänkt följa sin mentor Jaques råd: att finna en mystisk skrift och kämpa för sin frihet. Ett uppdrag som visar sig vara svårare och mer plågsamt än hon tidigare gått igenom. Och som om det inte vore nog får hon snart reda på något som kommer att skaka om hennes tillvaro på ett mera känslomässigt plan.

Mina tankar:

Detta är författaren Linda Anderssons andra bok och är en fortsättning på hennes debutbok, Livstjuvarna. Det är en fantasyserie, på tre böcker, som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Det är som sagt en fortsättning på första på första boken. Denna bok tar vid direkt där den första slutade. Man skall ha läst den boken innan man ger sig på denna. I början så finns det en prolog som friskar upp minnet om de viktigaste händelserna som hände i första boken

Om man skulle försöka att kategorisera denna serie lite mera än bara fantasy så skulle jag nog påstå att det skulle kunna klassas som en portalfantasy. Det menas att man genom en portal av något slag tar sig till en annan värld, bara att i denna serie så är portalen man går igenom Döden.

Fast den utspelar sig i dödsriket så får jag säga att denna värld som målas upp är full av liv. Dödsriket har regler som inte stämmer överens med det levande riket så det är många saker som kan hända här som inte borde kunna hända. Saker som att tiden inte rör sig alls på samma sätt som vi är vana med ställer både till det för karaktärerna, men kanske i vissa fall är en fördel. Det är lite som Alice I Underlandet, vi träder in en värld som påminner om vår egen men trotsar alla naturlagar.

Jag gillar verkligen denna värld och man får hela tiden uppleva något nytt, författaren har verkligen haft en livlig fantasi när hon skapat den. Den utspelar sig som sagt i dödsriket men det är inte en slöja av sorg och mörker som ligger över handlingen. Det är en spännande och medryckande handling och man vill gärna fortsätta läsa för att ta reda på vad som kommer att hända härnäst.

För det mesta när vi har att göra med en trilogi så brukar den andra boken vara en mellanpassage som det kanske inte händer så mycket i. Det brukar vara så att den bygger upp till den tredje och avslutande boken och den storslagna finalen. Man kan säga att den nästan går lite på tomgång. Det är som sagt i vanliga fall, men inte här. Vi dyker mera in i denna värld, får reda på saker både om världen och om karaktärerna, då speciellt huvudkaraktären Mariell. Det händer en hel del stora saker i denna bok.

Språket är riktigt bra och lätt att ta tills sig. Författaren målar upp världen på ett bra sätt, i stället för att beskriva den in i minsta detalj så sätter hon upp premisserna och låter läsarens fantasi fylla i resten.

En riktigt bra fortsättning och när man har läst den sista sidan i boken så vill man gärna ha nästa bok redan nu. Man lurar på hur allt kommer att sluta, som det ser ut nu har man ingen aning alls. Med tanke på att inget följer vanliga lagar och regler så kan det sluta precis vart och hur som helt. Det skall bli
riktigt intressant att se vart Linda Andersson tar oss i slutet.

Tidigare omdömen om författaren:

Livstjuvarna (Trilogin om livstjuvarna #1)

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar