tisdag 27 april 2021

Per Ottosson Och Daniel Vesterhav: Operation Monsunregn

Titel: Operation Monsunregn
Författare: Per Ottosson och Daniel Vesterhav
Sidantal: 360
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Göteborgspolisen är hårt pressad efter den senaste tidens skjutningar, men Martin Malm befinner långt bort från händelsernas centrum. Tidigare var hans jobb att lirka information ur källor i den undre världen, men till följd av hot mot familjen bytte han till skrivbordstjänst.

En dag hör en före detta informatör av sig och vill träffas. Martin får kännedom om storskalig vapensmuggling till Sverige och kan inte stå emot frestelsen att börja jobba operativt igen, denna gång helt utan familjens vetskap.

Efterforskningarna tar honom djupare in i ärendet, och snart befinner han sig långt utanför Sveriges gränser.

Är han beredd att offra sitt äktenskap för att rädda liv?

Mina tankar:

Detta är författarna Per Ottosson och Daniel Vesterhavs debutbok. Det är en deckare och är den första i en serie.

Båda författarna jobbar inom rättsväsendet och jag tycker att när man läser denna bok så känner man av det. De vet vad de skriver om och har med säkerhet använt av sina egna erfarenheter, berättelsen känns trovärdig och autentisk.

Huvudkaraktären, Martin Malm, har jobbat som hanterare, alltså en person inom polisen som jobbar med informatörer från den undre världen. Saker har hänt som gjort att han har slutat som hanterare och jobbar nu bakom skrivbordet i stället. Men en dag så kontaktar en gammal informatör honom och det drar in honom i denna värld igen, och han har saknat den.

Om jag skulle beskriva vilken känsla man får när man läser denna bok så är det att denna skyndar långsamt, den tar sin tid fast den rör sig i ett högt tempo. Och vad exakt menar men denna motsägelsefulla uttalandet?

Boken är uppbyggd med korta kapitel, de är cirka fyra sidor långa, och detta gör att man bara skall läsa ett kapitel till och sedan ett till. Detta ger en känsla av högt tempo och att den skyndar sig, detta är ett välbeprövat upplägg nu för tiden när det kommer till spänningsgenren. Det är lite av grunden för att skapa en bladvändare, och det tycker jag att författarduon lyckas med här.

Författarna har också valt att inte lägga allt för mycket vikt på privatlivet när det kommer till karaktärerna. De fokuserar mera på det arbetsrelaterade bitarna i karaktärernas liv. De bygger upp handlingen runt just att vara hanterare och hur poliserna jobbar i ett ärende som detta. Vi får en riktigt djupdykande insyn, men inte till den gränsen att det skulle bli tråkigt och segt, i detta arbete. Det är detta jag menar med att den tar sin tid och rör sig lite långsammare än andra kanske mera actionbetonade och adrenalinpumpande böcker inom denna genre. Självklart förekommer det bitar i karaktärernas privatliv som ger dem ett mera djup.

Det är ett lättsamt språk och man dras snabbt in i handlingen, som jag fann spännande. Jag gillade att man fick en djupare insyn i arbetet inom just denna bit av rättsväsendet, stort plus då att det kändes autentiskt. En riktigt bra debut och jag ser fram emot att läsa fler böcker av denna författarduo.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar