måndag 6 december 2021

Anna Karolina: Står Dig Ingen Åter

Titel: Står Dig Ingen Åter
Författare: Anna Karolina
Sidantal: 352
Förlag: Norstedts

Baksidestext:

En sexårig flicka blir mördad av sin mamma i vardagsrummet hemma i villan. Polisens utredare hittar ingen annan förklaring än mamman var påverkad av preparatet MDPV, även känt som kannibaldrogen. När flera liknande mord sker i Stockholm blir det polisens högsta prioritet att komma åt den som distribuerar den livsfarliga drogen, maffialedaren Milorad Kraljevic.

På eget bevåg nästlar sig den unga kriminalaren Amanda in i kretsarna kring Kraljevic. Risken att bli avslöjad är stor. Särskilt när Adnan dyker upp. De har haft ett förhållande, men han har varit på flykt undan rättvisan i flera år och vet inte om att han är far till Amandas tvillingar. Nu är han tillbaka för att avsluta gamla affärer och rentvå sitt namn.

Mina tankar:

Detta är författaren Anna Karolinas andra bok, den kom ut 2015.

Boken är en fortsättning på hennes debutbok, Stöld Av Babian. Den går att läsa fristående men jag skulle ändå rekommendera att man läser den första boken först för att få med sig hela bilden när det kommer till vad som hänt i de återkommande karaktärernas liv.

Boken tar vid tre år efter den förra boken, utan att avslöja allt för mycket så har händelserna i förra boken satt spår i huvudkaraktärernas liv, både när det kommer till det privata som i jobbet.

I Karolinas debut så märkte man att hon inte sparar på krutet när det kommer till det smutsiga och brutala, som kan vara verklighet för en del. Hon väljer att inte titta bort utan visar hur det kan vara. Och det visar hon även i början av boken, som jag tror att kommer att få en del att till och med sluta läsa den. Jag kan, utan att avslöja något viktigt, säga att ett barn kommer till skada och jag vet att en del inte klarar av att läsa om barn som far illa. Här har vi till och med värsta utfallet.

Efter denna chockerande öppning så fortsätter hon att ta oss in i denna undre värld, som vi lärde känna i första boken. Vi har en våldsam vardag som är kryddad med droger. Karolina är polis så hon har en bakgrund som gör att det känns att hon lägger en autentisk känsla till handlingen, självklart så får man anta att hon ruckar lite på verkligheten för att få till ett bra flöde i handlingen.

Boken följer både människor som lever i den undre världen och poliser som kämpar mot brottsligheten och våldet, så vi får se båda sidorna. Det är ett spännande scenario som hon målar upp här och jag gillar att hon ger de olika karaktärerna ett djup och att en del av dem vacklar i en gråzon över vad som är rätt och fel.

När det kommer till språket så märkte jag ett mera slipat sådant i denna bok. Första boken hade en jargong och stil som var lite, kommer inte på något annan beskrivning, grovkantig och kort. Jag kom faktiskt att gilla den stilen i första boken, gillade att det inte var helt perfekt och det passade bra in i handlingen. Den finns i denna bok också, men är som sagt nu mera nedtonad och språket är utvecklat. Jag saknade delvis språkstilen från första boken, men uppskattar att författaren har utvecklat sig redan i andra boken och vad jag antar kommer närmare sin inre röst.

Så om man har läst den första boken och gillade den när det kom till handling och miljön den utspelar sig i så kommer man inte bli besviken på denna. Det är en bra och spännande fortsättning som bygger på det som startade i första boken. Skall bli spännande och se vart hon tar karaktärerna i nästa bok i serien, Förlorat Ansikte. Ibland kan det vara bra att man börjar med en författare när det redan finns några böcker, då behöver man inte vänta ett helt år innan man kan läsa nästa.

Tidigare omdömen om författaren:

Stöld Av Babian (Amanda Paller #1)

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar