onsdag 1 december 2021

Alexander Jönsson: Männen I De Röda Kåporna

Titel: Männen Med De Röda Kåporna
Författare: Alexander Jönsson
Sidantal: 339
Förlag: Fantastiförlaget

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Charlie gör allt han kan för att vara osynlig för gänget som mobbar honom. Han kommer aldrig att bli en hjälte, som i fantasyböckerna han läser. De enda vännerna han har är fosterpappan Haemon och granntanten Esta.

På Charlies födelsedag bryter sig en man med röd kåpa in i hans hem. Charlie gömmer sig. Efter en episk strid drar Haemon, som fått livshotande skador, med sig den rödklädda mannen in i en mörk portal.

Fylld av skam flyr Charlie ut i natten. Lever Haemon fortfarande? Och hur ska han hitta honom igen? Charlies resa till Skuggländerna har bara börjat ...

Mina tankar:

Detta är författaren Alexander Jönssons debutbok och det är en fantasybok som riktar sig till ungdomar i åldern 9-12 och det är den första delen i serien Skuggländerna.

Handen på hjärtat, när det kommer till vi som läser fantasy så har vi nog alla, i alla fall när vi var yngre eller kanske fortfarande är i den åldern, önskat oss bort till en annan värld. Bort från vårt liv, kanske hitta en garderob som leder oss till en magisk skog med en lyktstolpe eller ta tåget som går från plattform 9 ¾.

Varför har vi fantasyläsare önskat sig bort från denna värld kanske man undrar? Nu har jag inte några belägg för vad jag kommer att säga utan går på helt egna antagande och tankar. Jag tror att majoriteten av oss som läser denna genre och fortfarande hänger fast vid den har på ett eller annat sätt varit väldigt ensamma, mer eller mindre kanske mobbade till någon gräns, känt ett utanförskap. Då har vi tagit vår flykt till fantasins land, drömt oss bort till världar där vi kan vara hjälten i berättelsen som får ge sig ut på farliga äventyr och rädda världen. För oss låter det helt underbart att komma bort från det svarta som hänger över oss i vår vardag.

Jag menar inte att vi har haft ett olyckligt liv, men vi har nog haft våra problem som vi velat komma bort ifrån med hjälp av böckerna. Och varför drar jag upp allt detta när det kommer till denna bok då? Jo, på grund av att huvudpersonen i boken, Charlie, är precis som oss, han kanske till och med är oss. Han är en mobbad kille som älskar fantasyböcker, så det är rätt så lätt för oss fantasyälskare att känna en koppling till han.

En sak som jag fann uppfriskande när det kommer till huvudkaraktären är att han är medveten om sin egen situation när det kommer till vad han hamnar i. Han nämner själv att han har hamnat i något som liknar en portalfantasy, i många andra portalfantasy som jag läst så är inte karaktären medveten alls om fantasylitteraturen. Så denna lilla sak känner jag är ett stort plus.

Jag nämnde att den riktade sig till åldern 9-12 och när det kommer till språket så skulle jag säga att den är för den vane läsaren i denna ålder. Det är lätt att ta till sig och flyter på bra, men det kräver lite läsvana i alla fall. Dock så skall jag varna lite när det kommer till handlingen, det finns bitar som kanske en del i denna ålder kanske kommer att anse vara lite för hemska eller våldsamma. Så jag kanske inte skulle rekommendera denna till de alla yngsta i denna åldersgrupp, allt beroende på hur man tar sådana element i berättelser. Detta gör att även äldre kan känna att berättelsen har något att ge en, jag själv som vuxen och älskare av fantasygenren, fick det i alla fall.

Slutsumman blir en spännande berättelse som bjuder på läsglädje, igenkänningsfaktorer för den inbitne läsaren av genren. En riktigt stabil debut och det skall bli riktigt spännande att se vad framtiden har att bjuda på.

Kartonnage Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar