torsdag 7 april 2022

Cecilia Andersson: I vikens mörker

Titel: I vikens mörker
Författare: Cecilia Andersson
Sidantal: 258
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Som nybliven änka med utflugna barn bryter 53-åriga Anna upp från den småländska landsbygden och tar sitt pick och pack till sommarhuset i Västervik. Hon hoppas att Gamlebyvikens lugna trygghet ska ge henne en nystart. Med nya rutiner och nytt uppdrag som ekonom börjar Anna se på sin omgivning med nya ögon. När den 18 år yngre Conny visar sitt intresse blir hon smickrad, men hon tvekar. Och inte bara på grund av hans ålder det är något annat med honom som skaver en aning. Samtidigt väller höstmörkret in över viken. Är det något som döljer sig där ute? Annas första tid som åretruntboende i Smålands skärgårdsstad blir minst sagt omtumlande.

Mina tankar:

Detta är författarens debutroman.

Till en början så kan man tro att handlingen är tagen direkt från en feelgood-roman. Det handlar om en medelålders kvinna som har blivit änka efter att hennes man gått bort i cancer. Hon flyttar ut till sommarhuset för att komma bort och kanske till och med starta om livet. Där möter hon en betydligt yngre man som verkar vara intresserad av henne.

Om inte bokens första kapitel hade hintat om något annat så skulle man en bra bit in i boken misstänka att det just var en feelgood som man läste. Den har alla element till detta, men så finns det små saker som hintas om som får en att ana att det inte kommer att vara så mysigt boken igenom.

Författaren bygger upp handlingen bra. Man lär känna huvudkaraktären och får ta del av hur hon försöker återkomma till vardagen och livet efter att ha förlorat sin man. Spänningen smyger sig långsamt på och eskalerar ju längre in handlingen man kommer och man misstänker att det kommer att sluta dramatiskt.

Tycker att författaren får till en bra stämning i boken, läsarens vaggas långsamt in i handlingen som till en början puttrar på men hon lägger ut små saker som karaktärerna gör och upptäcker som ställer allt i ett annat ljus. Från att vara feelgood så smyger den över till spänning.

Språket är lättsamt och flyter på bra och det är bra miljöbeskrivningar, speciellt när det kommer till mörkret som finns i viken utanför huvudkaraktärens hus. Det är även bra karaktärsbeskrivningar, man får lätt en bild över hur de är. Man fattar lätt tycke för dem, speciellt grannen som har koll på allt som händer i närområdet.

En bra debut och jag rekommenderar den till alla som kanske inte vill ha den vanliga deckaren, där någon skall lösa ett brott, men ändå känner för att läsa något spännande. Kan även vara ett tips till de som är vana med feelgood-romaner som känner att de vill ha en tvist på den genren.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar