lördag 1 april 2023

Isabelle Törnqvist: Draken

Titel: Draken
Författare: Isabelle Törnqvist
Sidantal: 385
Förlag: Hoi Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Segern känns nära. Svala och hennes allierade är bara ett steg ifrån att skapa det mäktigaste vapnet på jorden - draken. Men när något oväntat inträffar går hela planen om intet.

I Shirin råder en ny ordningsmakt och Svalas inflytande är starkare än någonsin. Efter att ha konfronterats med sina mörka sidor börjar hon inse vilken roll hon har att fylla, att hon är den som ska leda folket mot frigörelse från CC och hans dödsherdar.

En skrämmande upptäckt om chimärerna förändrar allt och Ahren får ett uppdrag av draken. Han ställs inför ett omöjligt val som kommer att avgöra hela Shabalas öde.

Mina tankar:

Detta är den tredje och sista delen i Enigmatrilogin. De första heter Fågeln och Kirin, de är fantasyböcker som riktar sig först och främst till unga vuxna. Denna kom ut 2021.

Då det är en serie skall man ha läst de två tidigare delarna innan man läser denna. Även om det var en tag sedan man läste förra boken så kom man rätt så snabbt in i handlingen igen och med lite små bitar i början som friskade upp minnet om vad som hänt i tidigare böcker så flöt det på riktigt bra.

Vi befinner oss här i en värld, som jag antar är våran värld någon gång i framtiden. Det sägs, i alla fall inte så att jag upptäckte det, rakt ut att det är så det är, men det finns små hintar om det. Hur långt in i framtiden är svårt att säga men skulle ana att det är rätt så långt framåt.

Boken är inte en ren fantasy, i alla fall inte om man tänker de mera klassiska fantasyberättelserna som utspelar sig i en medeltida värld och det finns magi och krigare. Jag skulle säga att den är en mix av många genre, fantasy då det förekommer magi och sagoväsen, men även dystopi då det som sagt hintas om att det utspelar sig i framtiden efter att samhället mer eller mindre kollapsat en gång av något. Boken närmar sig även bitvis science fiction då det finns element, som förstärkta skyddsutrustning när soldaterna ger sig ut för att bekämpa fienderna. Så jag skulle säga att det är en dystopisk fantasy.

I denna del så följer vi en handfull karaktärer, nu skall allt som byggts upp knytas ihop. Det är bra fart på handlingen och man riktigt känner hur allt nu skall komma till slutet, det man ännu inte vet är hur det skall sluta. Det är spännande och författaren bygger upp förväntningarna bra på vad som skall hända. Nu är det slutresan som gäller och det är viktigt att få med allt och det har verkligen författaren fokuserat på, men hon släpper inte sina karaktärer och även i denna del så får de utvecklas och vi lär känna dem ännu mera. Det är en bra balans mellan att få handlingen att flytta sig framåt och att ge karaktärerna sin tid att växa för läsaren.

Det är ett stabilt språk och det är målande samtidigt som det är lätt att ta till sig. Det är bra miljöbeskrivningar som gör att man lätt kan se platserna som boken utspelar sig i. Det känns verkligen som att författaren har lagt ned mycket på att få ihop världen och dess bakgrund, samt även att hon i de olika karaktärernas öden har något som hon vill förmedla om mänskligheten och hur vi kanske ser och uppfattar varandras olikheter.

Och hur lyckas författaren att knyta ihop handlingen, det kan vara bland det svåraste att få ihop en större handling som har växt i flera böcker. Samtidigt så växer även förväntningar på ett episkt slut som får en att tappa andan. Jag har varit med om slut som kommer så abrupta och simpla att det känns som att man blir lurad på hela kakan eller att författaren har tappat tråden i handlingen. Detta har hänt även de största, Stephen King har sådana berättelser. Jag tycker absolut att författaren här inte tappar tråden i sin handling eller att hon för den delen gör ett snabbt slut bara för att få slut på handlingen. Nu kanske det inte blir det storslagna slutet som man kanske hade förväntat sig, men när sista sidan är utläst så känner man sig nöjd med utfallet.

Så jag rekommenderar denna bok, och hela serien, till alla som vill ha en fantasy som både följer mallarna för genren samtidigt som den sticker ut och tar, kanske inte sina egna vägar, men vägar som inte ofta följs. Den är även genomarbetat och har ett bra språk. Hela serien är ett stabilt verk och är absolut värd att läsa om man gillar fantasy.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Fågeln (Enigma #1)
Kirin (Enigma #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar