fredag 14 april 2023

Anders de La Motte & Måns Nilsson: Ett fynd att dö för

Titel: Ett fynd att dö för
Författare: Anders de La Mote & Måns Nilsson
Sidantal: 395
Förlag: Bokförlaget Forum

Baksidestext:

Det är högsommar på Österlen och den stora antikmarknaden i Degeberga ska just gå av stapeln, men portarna hinner knappt slås upp förrän ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare chockar besökarna. Kriminalkommissarie Peter Vinston ska snart återvända till Stockholm men dras ändå in i det komplicerade fallet. Hans kollega Tove Esping som arbetar hårt för att bevaka sin position hos Simrishamnspolisen och är inte helt belåten med att Vinston blir kvar i trakten.

Medan den omaka duon utreder mordet förbereder sig bygden för teveinspelningen av Antikrundan på Gärsnäs slott. Vinston och Esping inser snabbt att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?

Mina tankar:

Detta är Anders de La Mottes elfte bok och den andra som han skrivit tillsammans med Måns Nilsson.

Detta är andra boken i serien om det omaka polisparet Peter Winston och Tove Esping. Den första boken heter Döden går på visning. Boken är rätt så fristående men jag rekommenderar ändå att man läser dem i rätt ordning för att få ut det mesta av bakgrundshistorien om de återkommande karaktärerna.

Om man har läst den första boken så minns man nog att Peter Vinston befann sig på semester på Österlen, där han besökte sin exfru och dotter när ett misstänkt dödsfall inträffade som gjorde att han hjälpte den lokala polisen att utredda fallet. Det blev ett samarbete med Tove Esping som visade sig mer eller mindre vara Peter Vinstons totala motsats i många saker.

Denna bok utspelar sig inte långt efter den första. Peter Vinston är fortfarande på sin semester och det drar ihop sig till en teveinspelning av Antikrundan på slottet. Några dagar innan inspelningen så är det dags för en stor antikmarknad och det visar sig inte bättre än att man finner en av antikhandlarna död.

Då Peter Vinston är snart på väg tillbaka till Stockholm så ser Tove Esping sin chans att få visa att hon kan klara av en utredning på egna ben. Dock så visar det sig att ödet vill något annat och hon tvingas än en gång att dras med Peter Vinston. De som läst första boken vet ju att det knakar lite dem emellan även om de respekterar varandra.

Det omaka paret dras snabbt in i antikhandelns värld och den visar sig krylla av udda karaktärer. Det blir en svår nöt att knäcka när alla ser ut att dölja saker, många misstänka men vem är den verklige mördaren.

Precis som första boken så är det en mera mysig deckare än en brutal och våldsam deckare. Likaså så rör den sig inte i ett snabbt tempo utan den tar sin tid att presentera de olika karaktärerna, presentera de olika misstänkta. Ge ledtrådar, både missledande som viktiga, för läsaren att själv sitta under resans gång att försöka klura ut hur allt ligger till.

Om man tyckte att den första boken var bra och ett gediget exempel på pusseldeckare som skulle kunna vara en släkting till Agatha Christie och Morden i Midsomer så kommer man absolut inte bli besviken på denna bok. Här har författarna blivit varmare i kläderna och de presenterade de återkommande karaktärerna i första så nu kan de bygga vidare på detta. Denna tar ett steg upp i nog allt och man känner verkligen hur författarna har haft riktigt kul när de skrivit denna.

Författarduon visar att de verkligen behärskar det de skriver om, de balanserar de olika ingredienserna i denna på ett sådant sätt att jag skulle näst intill påstå att det är perfekt balanserat. Vi har här näst intill allt man kan begära av en pusseldeckare. Spänning, humor, miljöer och udda karaktärer blandas ihop till en kompott som man bara känner att man vill ha mer av när man läst ut den sista sidan.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en deckare, men inte av det våldsamma slaget, som tar sin tid att bygga upp karaktärer och handling men ändå aldrig blir seg. Jag hoppas verkligen på att vi kommer att få besöka Österlen igen, författarna sa inför den första boken att de villa sätta Österlen på deckarkartan tillsammans med Midsomer och att de såg framför sig att många mord skulle kunna ske här och hur morbid den än kan låta så hoppas jag på många dödsfall i Österlen.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Döden går på visning (Morden på Österlen #1)

Anders de La Motte:

Geim, Buzz, Bubble
MemoRandom (MemoRandom #1)
UltiMatum (MemoRandom #2)
Slutet på sommaren (Årstidskvartetten #1)
Höstdåd (Årstidskvartetten #2)
Vintereld (Årstidskvartetten #3)
Våroffer (Årstidskvartetten #4)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar