måndag 10 april 2023

Lena Gripenblad: Fabelonia

Titel: Fabelonia
Författare: Lena Gripenblad
Sidantal: 309

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Charlie!
Du måste kolla den här sajten:
www.fabelonia.se!
Mycket intressant! Och helt otrolig!
/ Alex

Martin tittar förvånat på vykortet som just föll ut ur hans skolväska. Hur hamnade det där? Han sätter sig vid datorn och skriver snabbt in webbadressen.

Innan han vet ordet av förflyttas han till landet Fabelonia, där han stöter ihop med den äventyrliga Noni - en föräldralös prinsessa med magiska kunskaper.

Men underliga saker börjar hända i Fabelonia. Noni är rädd att de fasansfulla dracotaurerna har återvänt. Dracotaurerna som rövade bort hennes mamma för flera år sedan!

Eller är det något annat som lurar i Fabelonias skogar?

Martin har andra bekymmer. Hur ska han ta sig tillbaka hem igen?

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och den första i serien Den magiska sajten. Det är en fantasybok som riktar sig i huvudsak till barn i åldern 9-12.

När man skriver åt den yngre målgruppen så har man vissa fördelar när man skriver inom fantastiken. Det förekommer för det mesta magi och andra världar, när man lägger in detta i handlingen så behöver man inte gå in på djupet och förklara hur det kan förekomma sådant i en alternativ version av vår värld. Barn accepterar detta och kan ta till sig sådant, när vi blir äldre så blir de flesta mera kritisk och kräver en ordentlig förklaring till allt det övernaturliga. Vi tappar lite av det öppna sinnet som barn har. Nu menar jag inte att barn sväljer allt man serverar dem, de är absolut kritiska och de har en annan sak som vi vuxna också tappar, ärlighet och öppenhet. Gillar de inte något så var säker att barnet kommer att säga detta, som vuxen så drar vi hellre med vita lögner än att vara ärliga.

Så med det i tanke så kastas vi rätt in i boken, vi möter en pojke som är lite av den klassiska karaktären för berättelsen som denna. Han är lite av en enstöring och även en drömmare. Vi finner honom snart indraget i ett stort äventyr som betyder även en resa till en helt annan värld.

Jag gillar hur författaren har tagit portalfantasy och gjort den modernare. Den klassiska portalfantasyn är ju i stil med Narnia att man tar sig igenom något för att kunna resa till en ny värld, vi har den klassiska garderoben, som nog många barn drömde sig bort med genom att gömma sig i sina egna garderober eller skåp. I denna bok så är det som sagt modernare och man reser genom en länk på internet. Här har vi ett bra exempel på åt vem man skriver åt, som barn så accepterar man att det går att resa genom en sida på nätet. Vi vuxna hade nog krävt en bra förklaring hur det går till. Jag fann detta uppfriskande och tar till mig denna moderniserade version av genre.

Språket är lätt att ta till sig och flyter på riktigt bra, även om den riktar sig till en yngre publik så är språket ändå inte för enkelt utan det är fylligt och målande. Handlingen är det bra fart i och den är rätt så rakt på sak och tar inte många sidospår som gör att man måste hålla flera trådar av handling i minnet när man läser boken. Detta gör att det är en bok som kommer att fånga målgruppens intresse samtidigt som den inte ser ner på målgruppen och gör det för enkelt.

Att det finns ett slags fyllnad, eller vad man skall kalla det, i både språk och handling gör det finns en chans att man som äldre, till och med vuxen, kan få ut något av att läsa boken. Jag, med sinnet kvar för fantastiken, gjorde det absolut.

Så jag rekommenderar denna först och främst till barn som vill ha en spännande läsning full med magi och även lite djupare meningar som till exempel vänskap. Men även som sagt till äldre som känner sig sugna för lite enklare läsning, speciellt om man har sinnet för fantastik kvar.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar