torsdag 23 november 2023

Helena Dahlgren: En perfekt selfie

Titel: En perfekt selfie
Författare: Helena Dahlgren
Sidantal: 47
Förlag: Nypon förlag

Baksidestext:

@selfielove

Tror du att du kommer undan? Det tror inte jag…

Jag vet sanningen om dig, Nora.

Du är ingenting. Ingenting.

Noras nya telefon tar fantastiska selfies. När hon lägger ut dem på Insta får hon massor av likes. Men det är någon som vill få henne att känna att hon inte duger. Och en dag ser Nora en skugga, ett ansikte på sina bilder.

Vem är det?

Mina tankar:

Detta är en skräckberättelse som riktar sig åt barn i åldersgruppen 9-12. Boken är skriven i lättläst format, det vill säga att den fungerar för de som av någon anledning har lässvårigheter.

Med lättläst format så betyder det att handlingen ofta är enkel i sitt utformande. Den svävar inte ut i många trådar, utan håller sig till huvudspåret. När det kommer till antalet karaktärer så är detta nere på det minimala. Allt för att det skall bli lätt att ta till sig den även om man har koncentrations eller lässvårigheter.

Detta är en som sagt en skräckbok och jag kan inte låta bli att mysa av handlingen. Detta är en typ av berättelser när det kommer till skräck som jag verkligen gillar. Upplägget påminner om tv-serier som Tales from the dark side och Twilight zone. Dock så är den moderniserad då den novell ingår i en serie som tar fenomenet med sociala media.

Skall säga även om den riktar sig till barn så sparar inte författaren på skräcken. Den kanske inte är så målande och blodig men den har absolut en handling som lika väl fungerar att läsa som äldre. Det är nästan som att man skall lägga till en liten varning för de yngre som är känsliga för det hemska.

Även om den kanske i första syn kan ses som en skräckberättelse så har den även den ett djup i sig. Då den handlar om den eviga jakten på ett erkännande på sociala media, att man lägger ut bra bilder och att man får likes. Om man inte får det så existerar man inte. Det går många, mest bland yngre men även bland äldre, som mår psykiskt dåligt över denna hetsjakt efter att synas. Så det finns ett ämne som man kan utgå från denna bok och prata om i skolorna.

Jag rekommenderar denna till alla som gillar skräck. Har man svårt att läsa av någon anledning så är den gjord för dig. Vill man, även om man är van läsare, ha en lättuggad men ryslig berättelse så passar denna även bra då. Helena är riktig bra på att skapa stämning i sina böcker och fångar läsaren med sitt språk, även när det som i detta fall är på ett lättare sätt. Det är fint att det finns dessa böcker i lättläst format så även de med svårigheter kan få njuta av bra berättelser.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Orkidépojken
Skarp

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar