måndag 6 november 2023

Pascal Engman & Johannes Selåker: Skammens väg

Titel: Skammens väg
Författare: Pascal Engman & Johannes Selåker
Sidantal: 361
Förlag: Bokförlaget Forum

Baksidestext:

I ett Sverige som är djupt skakat efter Estoniakatastrofen är polisen Tomas Wolf svårt märkt av sina egna trauman. Men när han på nyårsaftonen till 1995 blir inkallad till en mordplats på en bordell, väcks han ur sin dvala.

Samtidigt kämpar kvällstidningsjournalisten Vera Berg både med sitt struliga privatliv och med att komma in i gemenskapen på sin nya arbetsplats Aftonbladet.

När ytterligare ett bestialiskt mord sker, denna gång på en porrklubb, korsas Tomas och Veras vägar och återigen tvingas de samarbeta trots sina olikheter. De anar ett samband mellan morden - men hur ser det ut och vem blir nästa offer?

Mina tankar:

Detta är anda delen i serien som går under namnet Skymningsland. Den första boken heter Till minne av en mördare.

Boken är en del i en serie, den går bra att läsa utan att man läst den första, men det är ingenting som jag rekommenderar. Man kommer att missa en del detaljer som spelar en rätt så stor roll när det kommer till den röda tråden som går igenom denna serie. Det rör inte brottet i sig utan det är den parallella tråden med de centrala karaktärernas liv, privat som yrkes, samt deras relationer dem emellan.

Än en gång så tar Engman och Selåker oss tillbaka till ett forna Sverige. Ett land och en tid som känns så annorlunda men ändå är det så nära i historien. I förra boken så spelade riktiga händelser en viktig roll när det kom till att skapa den rätta känslan och även ge nostalgiska återblickar för de som var tillräckligt gamla för att komma ihåg dem.

Vi befinner oss nu på nyårsafton till 1995, förra boken utspelade sig under sommaren 1994. Med Estonia-katastrofen i bakgrunden av denna historia så förankrar de sig än en gång så att man kan kastas tillbaka i tiden. En tid som internet är något som man bara kanske har hört talas om men den är på gång, vilket journalisten i denna bok får känna på. Likaså är det med mobiltelefonerna som inte heller tagit fart men en del har dem.

Det är en balansgång när en modern bok skall utspela sig i en tid där inte dessa tekniska saker är lika utbrett. Jag har upplevt böcker och filmer som verkligen vill poängtera att dessa saker är en bristvara i stället för att det är ingen stor grej, man visste inte annorlunda då. Författarna vrider och vänder och gör det krångligare än vad det behöver vara. Men i denna bok så kände jag inte av detta, de håller sig på rätt sida och överdriver inte för att poängtera hur annorlunda det var då, de får allt att kännas naturligt.

Boken rör sig i ett snabbt tempo och det händer nästan något hela tiden. Med korta kapitel och ett språk som är medryckande och målande samtidigt som det är lättsmält så gör det boken till en riktig blandvändare och man skall bara läsa ett kapitel till.

Det har fått till en bra och intressant historia som även om den utspelar sig 1995 känns lika aktuell nu, handlingen rör sig i sexhandelns värld och vad man ser och hört så har det tyvärr inte ändrat sig så mycket, vad man vet så kanske det till och med att utvecklats.

Jag gillar hur de blandar verkliga händelser med denna fiktiva berättelse. Det är inte bara Estonia, som lyfts fram lite mera, utan små detaljer och kommentarer som man kanske till och med missar. Sökte på vissa saker, då jag blev osäker om det var påhittade eller riktiga händelser och fick då se att de verkligen var riktiga händelser. Detta gör, även fast man vet att det är en påhittad historia att den får en slags förankring i verkligheten och blir lite av en skönlitterär dokumentär av denna tid.

Författarna vårdar och utvecklar sina centrala karaktärer på ett sätt som gör dem levande. De har alla sina personliga bagage som de bär på och de försöker utöva sina yrken i motvindar, från den personliga bakgrunden eller situationer på jobbet. De är långt ifrån perfekta och klarar inte av vad som helst, de är alltså precis som vi är och det är bra, då kan man relatera mera till dem än vad man kan till någon supermänniska.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en fartfylld och spännande roman som ger en nostalgiska återblickar samtidigt som den underhåller och lyfter fram viktiga ämnen. Jag ser verkligen fram emot att läsa den tredje boken i denna serie, som skall komma ut i början av nästa år, då det finns saker i denna som eskalerar den röda tråden som går igenom hela serien.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Till minne av en mördare (Skymningsland #1)

[Pascal Engman]

Patrioterna

Eldslandet (Vanessa Frank #1)
Råttkungen (Vanessa Frank #2)
Änkorna (Vanessa Frank #3)
Kokain (Vanessa Frank #4)
X (Vanessa Frank #5)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar