fredag 22 december 2023

Lovisa Wistrand: Havsfödd

Titel: Havsfödd
Författare: Lovisa Wistrand
Sidantal: 479
Förlag: Seraf Förlag

Baksidestext:

Om du sätter din fot i havet så kommer du att dö.

Liandras mormor är övertygad om att det vilar en förbannelse över kvinnorna i deras släktled och gör allt för att hon inte ska drunkna. Men Liandra dras ändå till havet. Snart slukas hon av djupet tillsammans med Nataniel, barndomsvännen som övergav henne.

Istället för att dö vaknar Liandra upp till en värld helt olik den på land. Hon har blivit förd till en undervattensstad, där friden emellertid blir kortvarig. Staden attackeras av monstruösa varelser och i kaoset ser hon Nataniel med fienden. Han överlevde och han är en av dem.

Nu måste Liandra och hennes allierade söka upp en mytomspunnen artefakt som sägs ge bäraren kraften att rädda havet från all ondska, men vad händer med personen som tvingas bära den?

Mina tankar:

Lovisa Wistrand är en väldigt produktiv författare, hon har sedan debuten 2017 skrivit nästan trettio böcker. Hon växlar lite mellan olika genrer men det är en sak som håller ihop dem alla och det är romans och kärlek, då ofta förbjuden.

Om vi håller oss till fantastiken, som denna bok håller sig till, så har hon skrivit nio böcker varav denna är hennes sjunde i genren. Hon har skrivit serier men de flesta är fristående och denna är just detta.

Hon har verkligen en förmåga att skapa olika världar och få dem att kännas levande med sina egna ordspråk och även slang, som man känner igen men ändå är helt olika från vår värld. Denna bok är inget undantag.

Här möter vi en värld i havet, full av sjöjungfrur, men det är att förklara det enkelt. I hennes version av denna vattenvärld så finns det många olika arter och alla håller inte sams. Ett storskaligt krig är annalkande och man vänder sig till myterna om ett legendariskt halsband, som är gömt på en hemlig plats, som kan komma att ge bäraren stora krafter. Flera grupper vill ha tag i detta halsband och det blir en farlig kapplöpning om vem som hinner först.

Till denna värld och i dessa farliga tider kommer en ung kvinna som är uppvuxen på land. Hon har alltid dragits till vattnet och hennes mormor förbjuder henne att gå dit då flera i hennes släkte har försvunnit ner i djupet. Hon klarar såklart inte att hålla sig borta och finner sig snart i en helt annan värld och hon får reda på saker om sig själv som blir svårt att ta in först, men hon finner sig och blir en kraft att räkna med.

Igenom författarens alla böcker finns det en röd tråd som återkommer, i alla fall i de som jag har läst, och det är att huvudkaraktären blir eller redan är kär i en karaktär som är mot alla regler att älska, det kan vara att de kommer från två grupper som är svurna fiender eller att den ene är till en början väldigt grym mot huvudkaraktären, näst intill sadistisk. Men kärleken brukar övervinna dessa hinder och finner en väg och de två karaktärerna inser vad de betyder för varandra.

Det är ett solitt språk och som sagt så är författaren bra på att måla upp nya världar, vilket man ser även i denna bok. Spänning blandas med romantik och det är en bra mix som gör att även om man inte är allt för mycket för sockersöt kärlek så kan man inte släppa boken. Det är kanske inte helt originella intriger och att kunna komma med en ny version av omöjlig kärlek-berättelse är näst intill omöjligt. Men författaren har skapat något som inte känns som gammal skåpmat utan man underhålls och roas av det man läser.

Jag rekommenderar denna till alla som läst hennes tidigare böcker, då först och främst de inom fantastiken. Har man gjort detta så kommer man att känna mycket av stilen i boken och det återkommande tema. För de som gillar fantastik men inte läst något av författaren ännu så rekommenderar jag denna till de som vill ha en mera romantisk ton av fantastik men ändå med stora doser av spänning och även magi. Det är som sagt ett solitt hantverk när det kommer till språk av världsbygge.

Tidigare omdömen om författaren:

Drakviskaren (Alvblodstrilogin #1)
Demonviskaren (Alvblodstrilogin #2)
Equidae
Dödsviskaren (Alvblodstrilogin #3)
Netraya
Rovmärkt

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar