onsdag 20 december 2023

Pascal Engman: Bestseller

Titel: Bestseller
Författare: Pascal Engman
Sidantal: 544
Förlag: Bookmark Förlag

Baksidestext:

Thrillerförfattaren Raymond Salinas hittas mördad en morgon utanför sitt hem. Han var på väg till bokmässan i Göteborg. Vanessa Frank inser tidigt att den avlidne hade djupgående kontakter inom flera kriminella nätverk, både i Sverige och utlandet. De utgjorde källor i hans researcharbete och poliserna förstår att flera kan ha haft intresse i att se författaren död.

Men Vanessa anar att mordmotivet döljer sig i Salinas kommande bokprojekt, där något ännu större ska avslöjas. För att hitta svaren måste hon följa i de fotspår som ledde författaren rakt in i döden. Hur långt är en författare beredd att gå för att skapa en bästsäljare?

Mina tankar:

Detta är den sjätte boken om Vanessa Frank. De tidigare delarna heter Eldslandet, Råttkungen, Änkorna, Kokain och X.

Jag rekommenderar att man läser böckerna i rätt ordning, det går bra att läsa dem fristående men man missar bitar av den röda tråden som går igenom hela serien. Man får uppleva hur relationerna mellan de återkommande centrala karaktärerna växer och ändras under resans gång.

Med debuten, Patrioterna, blev författaren snabbt en favorit för mig. Han hade en sådan närvaro i sitt språk och handlingen att man inte kunde släppa boken när man väl började läsa. Han har ett unikt öga som fångar både spänningen och det otroliga men ändå trovärdiga samtidigt som han kan måla upp livstillvaron för den vanlige människan i samhället. Ändå från första boken så har han haft ett högaktuellt ämne som han lyfter fram på ett sakligt och intressant sätt och detta har han fortsätt med i varje bok som har ett nytt ämne.

Med varje bok som han har skrivit så har han vuxit och förbättrat sitt berättarspråk och denna är verkligen inget undantag. Det är näst intill otroligt att han klarar av detta varje gång, man tycker ju att han borde peaka någon gång.

Ämne för denna bok är delvis gängkrig och korruption bland advokater. Som vanligt så känner man att han har gjort sitt arbete när det kommer till research, han väver in fakta i den fiktiva berättelsen på ett sätt som gör att man samtidigt som man får underhållning även får upp ögonen för hur det ligger till i samhället.

I denna bok så tillför han även ett annat element och det är att han på ett sätt meta-inskriver sig själv, eller i alla fall en person som skulle kunna vara en version av honom själv. Vi har här en författare som har en bakgrund som journalist som slagit igenom stort med sina böcker som är i spänningsgenren, som är uppbyggda från intervjuer från den undre världen. Kan man lite om Pascals bakgrund så känns detta igen, dock så skall det tilläggas att karaktären inte alls är Pascal utan han har endast tagit av sin egen bakgrund till att skapa denna karaktär.

En personlig bonus för mig är att man i boken besöker Bokmässan i Göteborg, jag har nu besökt den i tjugo år så jag känner mig verkligen hemma där, så just i dessa scener så var jag tillbaka på mässgolvet. Jag förstår de som säger att de tycker att det är extra roligt om de läser en bok som är placerad på en plats som de har besökt eller kanske bor på, man knyter an till handlingen om man upplevt miljön själv.

Genom serien så har de centrala karaktärerna verkligen vuxit på en och man känner igen dem och vet hur de kommer att agera i olika situationer. Det är kul att se hur de växer och utvecklas fortfarande. Samtidigt är det med en fasa som man läser nästa bok i serien, för man på grund av att det är farliga situationer som karaktärerna hamnar i så vet man inte om alla kommer att klara sig.

Precis som i de tidigare böckerna så sitter allt där det skall och Pascal Engman visar att han är en av de bästa när det kommer till att skriva i spänningsgenren. Jag måste säga att denna toppar hans tidigare böcker och för de som har läst detta vet vilken kvalité som de håller, så att han lyckas med att höja kvalitén ytterligare några steg är otroligt men en riktigt fröjd att uppleva.

Jag rekommenderar denna till alla som har läst författarens tidigare böcker, dock så tror jag att de läsarna redan har bestämt sig för att läsa denna bok om de inte redan har gjort det. Men jag rekommenderar denna till alla som vill ha en högklassisk och välskriven spänningsroman som kommer att gripa tag i dig och inte släppa taget fören sista sidan är utläst. Man kommer att fångas av närvaron och språket, samt den samhällskritiska synen som tar upp ett högaktuellt ämne.

Jag vill även lägga till en högst personlig syn på författaren själv. Jag har haft förmånen att fått träffat han flertalet gånger på Bokmässan, har varit med ända sedan hans debut och följt med hans karriär. Han är en otroligt trevlig person och även om han, med sina framgångar, lätt skulle kunna bli någon som tappar kontakten med sina läsare så håller han sig jordnära och bryr sig om varje läsare som han möter. Han är väldigt ödmjuk och tacksam för sina trogna läsare.

Till min lycka så har jag, tillsammans med några andra, haft förmånen att fått läsa på förhand hans senaste böcker och kommit med synpunkter om det varit små saker i handlingen som brister eller skär sig. Kan säga att det är inte mycket som jag påpekat, det har varit endast några ytterst små skönhetsfel, eller vad man skall kalla dem. Detta förmånen att han litar så mycket på mina synpunkter känner jag verkligen en tacksamhet för och jag ser fram emot att få läsa nästa bok han kommer med.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Patrioterna
Eldslandet (Vanessa Frank #1)
Råttkungen (Vanessa Frank #2)
Änkorna (Vanessa Frank #3)
Kokain (Vanessa Frank #4)
Till minne av en mördare (Skymningsland #1) [Med Johannes Selåker]
X (Vanessa Frank #5)
Skammens väg (Skymningsland #2) [Med Johannes Selåker]

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar