torsdag 8 februari 2024

Gabriella P- Kjeilen: Den fallna ängeln

Titel: Den fallna ängeln
Författare: Gabriella P. Kjeilen
Sidantal: 31
Förlag: Seraf förlag

Baksidestext:

Elijah förlorade allt i fallet. Kvinnan som stått honom närmast, sina krafter och sitt kall. Livet som dödlig tär på hans inre och så fort en chans uppstår att få beskydda mänskligheten igen tar han den utan att blinka.

Men i en värld där demoner och mörker härjar fritt, vad kan en ensam människa göra för att bekämpa ondskan?

Mina tankar:

Detta är en novell som kom ut 2020, den är en fantastik som går i spåren av demoner och änglar och utspelar sig i modern tid.

Med en novell så finns det många utmaningar för en författare. För med detta korta format så skall man klara av att förmedla känslor samtidigt som det är önskvärt att läsarna får tillräckligt med bakgrundshistoria så att man får en någorlunda klar bild över hur allt ligger till, speciellt i en novell som denna som utspelar sig i en annan värld, eller i alla fall en alternativ värld än vår egen. Sedan är det önskvärt om inte till och med ett måste att vi läsare lär känna i alla fall den centrala karaktären i berättelsen så att man får en känsla av var för person karaktären är. Att få med allt detta i en novell kräver en hel del arbete, vad skall man utlämna och vad skall man behålla, hur mycket kan läsarna lägga till mellan raderna utan att man tappar dem.

Här har vi en novell som jag tycker verkligen klarar av detta med bravur. Vi har här Elijah som vi förstår en ängel, i denna värld så finns änglar som går vid människornas sida i form av skyddsänglar. Det finns även demoner som verkligen inte vill människorna något väl. Elijah är inte bara en ängel, han är en fallen ängel och är nu en vanlig människa. Men han kan inte sluta med sitt uppdrag, han har en personlig agenda som han inte kan släppa, att fortsätta mänskligheten även om han inte längre har de krafter som änglar har, vilket gör det betydligt svårare att bekämpa de kraftfulla demonerna, men det hindrar honom inte.

Gabriella lyckats snabbt att dra in oss i denna värld, vet inte om det endast är i mitt huvud eller om det är en känsla som hon vill att läsarna skall känna. Stämningen i denna novell fick mig att tänka på Noir-deckarna, det är mörkt och huvudkaraktären är själsligt trasig men har ändå ett hjärta och vilja att göra rätt saker. Denna stämning blandad med något som jag skulle säga vara lite åt det gotiska hållet bli en, för mig, perfekt mix.

Novellen har undertiteln Passagen del 1, så detta hintar om att det finns mer att berätta om denna värld och det hoppas jag verkligen på för novellen lämnade mig med en känsla av att jag vill ha mer. Nu har jag inte sett om författaren jobbar på någon fortsättning, hoppas att detta inte är en övergivet projekt för det finns verkligen något här som förtjänar att komma fram ännu mera. Jag hoppas på antingen en serie noveller eller att denna novell utvecklas till en roman.

Jag rekommenderar denna novell till alla som gillar det lite mörkare samtidigt som det är spännande och fartfyllt. Tänk mörk DC men med änglar och demoner.

Tidigare omdömen om författaren:

Födelsemärket (Mellody Looh #1)
Flykten (Mellody Looh #2)
Magin vaknar
Förvandlingen (Mellody Looh #3)
Levande död
Drömmagi

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar