tisdag 7 maj 2024

Markus Sköld: Skuggfödd

Titel: Skuggfödd
Författare: Markus Sköld
Sidantal: 401
Förlag: Saga Egmont

Baksidestext:

Bostadsområdet "Värster" ska jämnas med marken, men inte innan alla boende har flyttat ut. Patrick "Pricken" Persson är sist kvar och när husen står tomma börjar ventilationen ge ifrån sig mystiska ljud - nästan som att något kryper runt där inne. Dessutom har han en stark känsla av att skuggorna utanför rör sig. En känsla som förstärks när kompisen Oscar ser samma sak under en fest. Båda två kan väl inte ha inbillat sig?

Vad ingen vet är att Oscars lillebror Isak har gjort en fasansfull upptäckt i ett av husens källare - eller att vännen Milla ritar mystiska teckningar som hon inte kommer ihåg efteråt. När en man från stadens äldreboende en natt försvinner spårlöst står det klart att ingen längre är säker efter mörkrets inbrott.

Mina tankar:

Detta är författarens tredje roman och likt de tidigare är även detta är skräckroman. Denna kom ut 2020.

När det kommer till skräck i Sverige och då speciellt inhemska författare så känner jag att de flesta inte får det erkännandet som de förtjänar. De flesta känner till John Ajvide Lindqvist, som absolut förtjänar det beröm som han får, men han är långt ifrån att vara ensam med att bära upp den svenska skräcken och hålla fanan högt.

Ett av dessa namn är just Markus Sköld, som på ett sätt påminner om Ajvide och även Stephen King. Han tar det vardagliga och skruvar till det med något mystiskt, något skrämmande och onaturligt som får rysningarna att krypa längs ryggen och man skruvar nervöst på sig om man hör ljud som inte borde vara där. Det man kan säga att han blandar något av en socialrealistisk skildring med det okända, vilket gör att skräcken kommer närmare en än vad den borde göra.

Här har vi ett område som skall jämnas med marken för att bygga nytt. Detta är ett nedgånget område och det är den lägre sociala klassens medborgare som bott här. Han skildrat detta på ett bra sätt och får till rätt miljöstämning, det är mörkt och hopplöst, rent ut sagt en misär.

Men i denna misär så uppstår även en annan stämning. Något får folk att försvinna och man hittar även döda personer, som blivit stympande på de grymmaste sätten. Sköld väven in denna skräck på ett mästerligt sätt som gör att man godtar den som något som skulle kunna förekomma, även fast man det att det inte gör det.

Likt Stephen King så skildrar han människorna i handlingen på ett sätt som gör dem levande, de är den vanliga människan på gatan och man kan verkligen känna av hur de har det i sina liv. Man förstår dem och man lever tillsammans med dem under tiden som man läser boken. Han har verkligen en talang att ge ett djup till sina karaktärer.

När det kommer till film så använder sig skaparna av olika hjälpmedel, musik och ljud och snabba klipp, för att bygga upp en skräckkänsla. När det kommer till böcker så finns inte dessa extra element, det är bara ord som författaren har skrivit ned och med dessa så skall man lyckas med att bygga upp en skräck inom läsaren. Nu krävs det ju av läsaren att denna har en egen fantasi som den kan lyfta fram och skrämma sig själv med men utan rätta ord och uppbyggnad av handling från författaren så blir det inte någon adrenalinpumpande känsla. Men med Markus Sköld behöver man inte var orolig, har du som läsare rätt fantasi så har Sköld knepen att få ditt hjärta att pumpa lite snabbare och dina ögon att bli stora. Även som inbiten skräckslukare så känner man pulsen öka. Så Markus Sköld har det där lilla extra som behövs för att bygga upp rätt stämning.

Så jag tycker att man skall ge Markus Sköld det erkännande som han förtjänar. Är man älskare av skräck så skall man absolut ta upp hans böcker, och denna är inget undantag. Vill man ha en adrenalinpumpande skildring av en nattsvart realism blandat med rå skräck ja då är detta boken för dig. Sköld är en av mina favoriter när det kommer till skräckgenren och jag ser fram emot att läsa hans nästa bok, Folktomt, som kom ut för ett tag sedan.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Där ute i mörkret
Kalldrag

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar