fredag 10 maj 2024

Pernilla Ericson: Det dåliga samvetet

Titel: Det dåliga samvetet
Författare: Pernilla Ericson
Sidantal: 300
Förlag: HarperCollins

Baksidestext:

En kvinna har hittats död i sin bostad i centrala Stockholm. Hon var en framgångsrik, omtyckt entreprenör, som plötsligt och oväntat tycks ha begått självmord. Edith, Richard, Liv och Aminah – Erlagruppen – återförenas för att utreda fallet. När de börjar skrapa på den glamourösa ytan visar det sig att kvinnan levt ett helt annat liv i kulisserna. Och kort därpå hittas ännu en känd företagare död, även han med mörka hemligheter.

Vad har fått personerna att begå självmord? Har de utpressats? Tvingats att ta sitt liv?

Jakten på sanningen leder utredningsteamet in på farliga vägar - och skakar om gruppen i grunden.

Mina tankar:

Detta är den fjärde delen i Erlagruppen. De tidigare delarna heter Spåren vi lämnar efter oss, Jag ska hitta dig och När du vänder dig om.

Jag rekommenderar att man läser böckerna i rätt ordning för att hänga med i vad som hänt de återkommande karaktärerna tidigare. Även om fallet i sig är fristående från de tidigare böckerna så missar man en del i utveckling när det kommer till relationer mellan de olika personerna.

När det kommer till spänning och deckare så får jag börja med att säga att Pernilla är en av de skarpaste vi har. Med ett driv i språket och handlingen förmedlar hon inte bara adrenalinpumpande spänning och underhållning, nej hon väver in samhällsfrågor på ett sätt som väcker frågor hos läsaren. Hon gör det dock på ett neutralt sätt utan att allt för mycket styra tankarna åt något specifikt sätt, det låter hon läsarens ta ställning till. Hon lyfter fram frågorna som hon brinner för så att vi läsare skall bli medvetna om det.

I denna bok så har vi ett antal dödsfall som till en början ser ut att vara tragiska självmord. Men det är något som inte stämmer och Erla-gruppen samlas ihop för att undersöka om det ligger något annat bakom dödsfallen. Det visar sig bli en farlig undersökning med en katt och råtta-lek då det verkar som att förövaren alltid ligger steget före.

Det är en spännande nöt att knäcka och misstankarna går fram och tillbaka under resans gång. Om man lyckas eller misslyckas att klura ut det innan svaret kommer i boken är kanske inte säkert men något som är säkert är att man kommer att fångas av mysteriet och jakten på lösningen.

Med korta kapitel, som blivit mer standard än ovanligt bland deckare, så känner man att man bara skall läsa ett till innan man lägger ifrån sig boken, men då är det så spännande att det troligen blir minst två eller tre till. Det blir en riktigt blandvändare som man lätt slukar.

Så Pernilla lyckas leverera ytterligare en till högklassig spänningsroman som inte går av för hackor. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en underhållande och spännande läsning som lägger vikt på inte bara fallet i sig utan även på karaktärernas utveckling och har minst en samhällsfråga i sig. Har man inte läst någon av hennes tidigare böcker så skall man absolut börja från början då varje bok har varit riktigt bra, man kommer inte att ångra sig.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Spåren vi lämnar efter oss (Erlagruppen #1)
Jag ska hitta dig (Erlagruppen #2)
När du vänder dig om (Erlagruppen #3)
300 grader (Lilly Heed #1)
Släcka liv (Lilly Heed #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar