måndag 27 mars 2017

Johannes Pinter - Vackra Kyrkor Jag Besökt


Vackra Kyrkor Jag Besökt - Och De Fruktansvärda Väsen Jag Där Mött skriven av Johannes Pinter och utgiven av förlaget Eskapix (inbunden)/Swedish Zombie (pocket) är en härlig blanding av övernaturlighet och äventyr. Den är snabb i språket och handlingen, man märker att författaren har grunden i filmvärlden. Detta är inte något negativt, det passar boken perfekt.

Den innehåller diverse monster men det är inte en skräckbok i den bemärkelse att den är skrämmande. Det är mera ett övernaturlig äventyr (eller action kanske är bättre ord). Huvudkaraktären är inte den vanlige starke hjälten som man oftas förväntar sig i en handling om en person som bekämpar diverse onda varelser. Han är gammal och sliten men utför sitt arbete så bra han kan.

Jag gillar hur bra han har vävt in bakgrunderna (som finns i appendixen i slutet av boken) till kyrkorna som är med i boken. Har inte kollat upp om det är helt påhittat eller om det finns en sanning i det och han har lagt till en del övernaturligt. Oavsett så ger detta en härlig blanding av verklighet och fantasi som gör att fantasin känns mera verklighetstrogen.

Det med kyrkornas historia, samt de olika väsens bakgrunder känns att Pinter har gjort ett digert bakgrundsarbete. Vilket man kanske inte riktigt hade förväntat sig med tanke på vad boken handlar om. En kyrkans utsände som jagar diverse varelser, när man förkortar ner handlingen så tror man att man kommer möta en väldigt ytlig handling, men skenet bedrar som sagt. Bra jobbat av författaren.

Om någon tvekar att läsa boken för att den utspelar sig i kyrklig miljö och tror att man kommer bli bomberad med religion så behöver man inte tveka. Ja, den utspelar sig i kyrkans värld. Men den befinner sig där som grunden till kampen mot de väsen som vi möter i boken. Det handlar mera om huvudkaraktärens kamp, både yttre mot väsen och inre med sjukdomen han blivit drabbad av.

Så läs denna bok och kanske nästa gång du går förbi eller besöker en kyrka så kanske du misstänker att det döljer sig något mera i byggnaden än vad ögat ser.

Bokus: pocket e-bok
Adlibris: pocket e-bok

Följ mig på facebook
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar