fredag 3 november 2017

Andreas Ek: Raseri


Titel: Raseri
Författare: Andreas Ek
Sidantal: 328
Förlag: Eken Förlag

Handling:

Ett virus sprider sig i Stockholm. Ett virus sätter människor i något zombieliknande raseritillstånd, bara ute efter att döda allt de ser. Telefonlinjer slås ut, polisen lamslås av denna plötsliga attack. Polisen Erik försöker ta sig till sin fru och barn som befinner sig på en annan ort. Men först måste han ta sig ur ett Stockholm som blivit näst intill en krigszon och livsfarlig plats att befinna sig i.

Mina tankar:

Detta är författaren Andreas Ek debutbok utgiven på eget förlag. Och det är en alldeles lysande debut. Det är en spännande thriller med drag av skräck. Tankarna går genast till Walking Dead (mera dess spin-off Fear The Walking Dead som skildrar början till utbrottet och förfallet av den civiliserade tillvaron), men de går även till virusthrillers i stil med Outbrek.

Språket och tempot i handlingen passar denna handling perfekt. Det är snabbt tempo och det stärker den kaotiska och okontrollerbara situation när något så här stort inträffar och det inte finns några riktiga förklaringar och lösningar på problemet. Korta kapitel och parallella historier griper tag i en och man skall bara läsa lite till. Språket är riktigt bra, väl genomarbetat och lätt att ta till sig.

Den är i sina stunder brutal och våldsam så en varningens ord till de som inte gillar detta. Dock så är detta förväntat när man har med människor som blir som blodtörstiga rovdjur.

Det är bra gestaltning av huvudkaraktärerna och författaren har lyckats bra med att få till det med relationerna och känslorna mellan de olika karaktärerna. Anser att det är en viktig sak i en berättelse om vad som händer när människor sätts i extrema situationer.

Utan att avslöja för mycket så tycker jag att det är extra kul att istället för att bara säga att människorna blir zombies så har författaren tagit fram en slags vetenskaplig förklaring till vad det är som inträffar och det känns trovärdig i sin otrolighet.

Det här är andra boken i år som jag läst av svenska författare som tar upp hur ett civiliserat samhälle faller sönder när något som virus (eller något annat) sprider sig och förändrar människorna. Om denna är en tillfällighet eller en trend som kommer att ta sig får vi se, jag själv ser gärna att fler författare ge sig på denna genre och visar sin tolkning av zombievågen.

Rekommenderar denna till alla som gillar tv-serier som Walking Dead och berättelser om människor i en värld där den civiliserade  delen av samhället faller sönder och det gäller att sätta sig själv och sina nära och kära i första hand för att överleva. En bra språk och karaktärer. En fortsättning kommer att komma i början av nästa år och den ser jag verkligen fram emot.

Inbunden Bokus Adlibris

 
Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar