fredag 22 juni 2018

Ingrid Elfberg: Gud Som Haver

Titel: Gud Som Haver
Författare: Ingrid Elfberg
Sidantal: 293
Förlag: Kabusa Böcker

Handling:

Evas tvåårige son Sebastian blir, i ett obevakat ögonblick, bortfört. Han hittas skadad och utnyttjad. Det är sonens förskoleläraren Mattias som hittar honom. Mattias blir huvudmisstänkt och dömd då han erkänner brottet. Kort därefter får Eva ett brev från Mattias inifrån fängelset där han försäkrar att han är oskyldig. Eva kan inte släppa tanken att den person som gjorde hennes son så illa kanske fortfarande går fri. Hon hittar saker som inte stämmer med fallet men polisen vägrar lyssna då de anser att fallet är avklarat.

Mina tankar:

Detta är Ingrid Elfbergs debutbok som hon skrev 2009, hon har skrivit totalt fem böcker, de andra heter Tills Döden Skiljer Oss Åt, Den Du Borde Frukta, Monster och Lilla Dockan. Då jag inte hade läst något av henne tidigare tänkte jag att det är lika bra att börja från början.

Detta är en psykologisk thriller. Man kommer in i handlingen när det redan har hänt saker. Sonen har redan blivit bortförd och mannen som man misstänker har erkänt och blivit dömd. Dessa saker får man snart klart för sig i de olika karaktärernas tankar och när de pratar med varandra.

Det är ett hemsk och starkt ämne som den tar upp. Men den gottar sig inte i brottet utan man får det uppmålat diskret med lite hintar om vad som hänt sonen, vilket är hemskt nog. Ibland lönar det sig mera att bara hinta än att visa.

Boken lägger fokus på mamman. Det blir en närkontakt av en person som känner en hopplöshet i att ha svikit sitt barn. En hopplöshet som smått går över till en frustration när hon finner små saker som inte stämmer med den bilden man har av hur brottet gick till, och vem som gjorde det. Som läsare får vi snabbt vetskap om att det verkligen är någon annan som gjorde det då det ibland kommer kapitel med en anonym man som är den verklige brottslingen.

Det är korta kapitel och bra driv i handlingen och språket. Det är inte den vanliga deckaren där en polis, eller grupp, skall lösa ett fall. Mamman blir nästan en slags privatdetektiv när hon själv försöker ta reda på vem som är som förgrep sig på sin son. Samtidigt så är det ett karaktärsporträtt i mamman där vi få se hur hon försöker få ordning på vardagen när hela världen ramlade sönder för henne i det ögonblicket som hon tittade bort och sonen försvann.

Jag rekommenderar denna till alla som gillar spännande thriller med en snabb och intressant handling som tar upp ett hemsk och tyvärr ständigt aktuellt ämne. Jag själv kommer absolut att ge mig på hennes andra böcker. En riktigt bra debutbok.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar