lördag 16 november 2019

David Baldacci: Dagen Noll


Titel: Dagen Noll
Författare: David Baldacci
Sidantal: 432
Förlag: Bra Böcker

Handling:

Krigshjälten John Puller arbetar inom den amerikanska arméns kriminalpolis och har rykte om sig att vara deras absolut skickligaste utredare. När en familj med militär koppling hittas brutalt mördad i ett avlägset hörn av West Virginia skickas Puller därför omgående dir för att undersöka saken. I sin jakt på sanningen slår Puller sig ihop med ortens kriminalpolis, Sam Cole, en kvinna som i likhet med Puller har sina egna demoner att kämpa mot. De båda mordutredarna inser snabbt att fallet är betydligt mer komplicerat och omfattande än det först verkat. Ett villospår leder till ett annat och Puller och Cole förstår att detta är en utredning där ingenting är vad det ser ut att vara.

Mina tankar:

Om jag har räknat rätt så är detta den 23:e boken av hitintills 41 böcker av den populära och produktiva thrillerförfattaren David Baldacci som slog igenom stort 1996 med Absolut Makt. Denna kom 2011 och är den första boken i serien om John Puller, som än så länge är fyra böcker.

John Puller är en kriminalpolis inom armén och jobbar som utredare när det kommer till brott som berör militären. När jag kollade upp denna bok på internet så märkte jag att det var många som ansåg att denna karaktär var en kopia på Lee Childs populära karaktär Jack Reacher. Jag kan säga att jag visst ser en del liknelser mellan dessa två, men det finns även en hel del som skiljer sig dessa två också. Jack Reacher är en vagabond som stöter på problem, stora som små, när han reser runt i landet. John Puller däremot ramlar inte över problem av slumpen, han blir utkommenderad och det är hans jobb att lösa brott. Sedan tycker jag att det finns en del karaktärsdrag som skiljer dem åt också, Jack Reacher har sina principer och att han inte tål att se den lilla människan bli förtryckt som driver honom till att göra det han gör medan John Puller har sina demoner och sin stolthet till yrket som driver honom. Så det finns en del liknelser men han är ingen kopia.

Man känner igen sig när man läser denna om man har läst andra böcker av David Baldacci. Det rör sig som vanligt om regeringen, militären eller någon annan statlig myndighet/förening och ofta finns det en konspiration som spelar en stor roll också. Vilka element av dessa som just denna bok innehåller lämnar jag, för att inte förstöra lässtunden, till läsarna att upptäcka. Han skriver spänning med en säker hand och driver fram handlingen med korta kapitel och inte så sällan cliffhanger som gör att man vill läsa nästa kapitel med detsamma.

Jag tycker att han har fått ihop handlingen bra och det är intressanta karaktärer som man möter i boken. Det är kanske inte den bästa jag har läst av honom då jag tyckte att det där lilla saknades för att få till den där riktigt nagelbitande spänningen som man vill ha när man läser en thriller. Den är ändå spännande och välskriven och bjuder på en bra lässtund om man vill koppla av med en thriller.

Omdömen av andra böcker av författaren:

Lång Väg Till Rättvisa

Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur  
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar