lördag 2 november 2019

Mats Ahlstedt: Violinisten


Titel: Violinisten
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 349
Förlag: MBF Bokförlag

Handling:

En liten flicka hittas mördad på Marstrand. Samtidigt förföljs den unga, vackra och berömda violinisten Beatrice Larsdotter av en mystisk man. Eller är det bara hennes egen utarbetade hjärna som spelar henne ett spratt? Länskriminalpolisen i Göteborg och Kungälv jagar en barnamördare. Under tiden förvandlas Beatrice Larsdotters liv till en mardröm – som övergår en verklighet hemskare än hon någonsin kunnat drömma öm. Kriminalkommissarie Sören Högström och hans kollegor i Göteborg ställs inför två helt olika fall av grov brottslighet – vilka visar sig ha lika oväntade som dramatiska beröringspunkter.

Mina tankar:

Detta är Mats Ahlstedts andra bok om poliserna på länskriminalen i Göteborg med Sören Högström och Fatima Wallinder. Denna kom 2006.

Boken börjar med ett misstänkt fall av förföljelse-scenario. En känd violinist misstänker att någon tar sig in i hennes hem, men hon kan inte bevisa något för det finns inga synliga spår av förövaren. Man känner paniken hos personen och förtvivlan när ingen tror henne.

Efter den inledningen så kastas vi till ett annat fall, ett barn försvinner från en badstrand. Det dröjer inte länge innan man hittar barnet död, tydligt kidnappad och utnyttjad av en pedofil. Detta är ett starkt ämne när det kommer till deckare och det är många som väljer att inte läsa böcker som innehåller barn som far illa. Men Ahlstedt har valt att inte gå in på djupet hur barnet har farit illa, han skriver runt det istället. Det är starka känslor som tas upp i dessa bitar av boken.

Mordet på barnet och förföljelsen av kvinnan går framåt i två parallella berättelser som hänger ihop i början i och med att det är samma poliser som arbetar på båda fallen. Utan att säga för mycket så kommer dessa två fall att korsa varandra, konstigt hade det kanske varit annars, varför tar man upp båda fallen i en och samma deckare och inte något hänger ihop.

Det är en spännande historia som Ahlstedt målar upp, det händer saker hela tiden. Läste en recension om denna bok att det var en som tyckte att det hände för många olika saker, att man inte borde trycka in allt i en och samma bok, om ni läser den kommer ni att förstå vad som menas. Jag håller med om detta men ändå känner jag att Ahlstedt får till det bra och rättfärdigar alla händelser och knyter ihop det bra.

Man lägger även tid på de olika polisernas privatliv, dels med deras familjer men även mellan olika poliser. Det märks att det är en serie som han planerat och bygger upp röda trådar om de olika karaktärerna som jag anar kommer att fortsätta i senare böckerna. Det är roligt att följa karaktärer i en serie och se hur de utvecklas och förändras med böckerna, det kan hända saker i deras liv som kommer att spela en roll längre fram i serien. De blir mer levande att få följa dem i flera böcker.

Som vanligt känns Mats Ahlstedt som ett säkert kort när det kommer till deckare, detta är som sagt andra boken om poliserna på länskriminalen i Göteborg, men jag har även läst tre böcker av hans nyare serie om profileraren Ella Werner. Alla böcker har varit stabila, spännande och underhållande, samt att de tar upp aktuella ämnen. Kommer att arbeta mig framåt i hans böcker så att jag kommer ifatt den aktuella utgivningen.


Omdömen av andra böcker av författaren:

Dödsängeln
När Inget Annat Återstår
Öga För Öga, Tand För Tand
Ondskans Ansikte

E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar