fredag 18 september 2020

Sara Åström och Anette Sandlund: Vid Skogens Slut

Titel: Vid Skogens Slut
Författare: Sara Åström och Anette Sandlund
Sidantal: 383
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Handling:

Vid fyrtio är Sofia Winter vilse i livet, hennes son ska flytta hemifrån och hennes man verkar ha tankarna på annan håll. Lyckligtvis har hon sitt nya jobb att se fram emot. I en grupp som ska fungera som ett tvärsnitt av polis, socialtjänst och skola, ska man försöka att bättre fånga upp och hjälpa barn med problem.

På en av skolorna där Sofia gör besök finns Alva, en flicka som drar sig undan socialt umgänge och som ofta är frånvarande utan förklaring. Familjen verkar vara en vanlig familj, om än något isolerad, men fungerar inte i sin kommunikation med skolan.

Alvas problem slår an en ton inom Sofia, det är något hos henne som gör att hon inte kan släppa taget. När en flicka på skolan försvinner och senare hittas brutalt mördad intensifieras Sofias farhågor, och hennes jakt på svar leder henne till en skrämmande verklighet, och blir samtidigt en resa tillbaka till hennes eget förflutna.

Mina tankar:

Detta är författarna Sara Åström och Anette Sandlunds debutroman, de jobbar båda som lärare.

Det är i skolmiljö som vi finner bokens handling. Det rör som om att hjälpa barn som har problem, kanske helst långt innan det har gått så fel för dem i livet att det är för sent. Man har satt ihop en grupp människor som består av polis, socialtjänsten och skolan, dessa tre människor skall jobba nära tillsammans för att lättare och smidigare sköta gränserna mellan de olika myndigheterna.

Vi får lära känna de tre huvudpersonerna i deras första undersökning efter att de fått en orosanmälan från en skola. Samtidigt så får vi ta del av något som bara kan liknas vid något sektliknande samhälle. Det är en skrämmande bild som målas upp, man vet inte hela bilden direkt men det utstrålar något fasanfullt.

Det som gör att boken verkligen griper tag i läsaren och tar sig in under huden på en är nog det briljanta att växla mellan olika perspektiv. Delvis så följer vi för det mesta läraren i gruppen när hon är på skolan för att hjälpa barnen. Men det som verkligen slår till är de kapitel som är ur ett barns perspektiv, det är så bra gestaltat och man förstår verkligen hur barnet känner sig, utanförskapet och att inte känna att man är som andra. Antar att det är författarnas bakgrund som lärare som har hjälp dem att få just denna bit så bra.

Språket är slipat och flyter på riktigt bra, det är lätt och ta till sig och målar upp handlingen på ett sätt som gör att man känner att man är på plats. Det är en spännande handling som kommer fram till daga och man får svårt att släppa den. Det är en mörk och ibland riktigt smärtsam bild som målas upp.

Man kanske skall lägga till en varningens ord för läsare som inte klarar av att läsa när barn far illa ut. Det förekommer en hel del av detta i denna bok till olika grader, det är inte så att den gottar sig i det hemska, nej det målas upp, på vad jag känner som, ett realistiskt sätt.

Det är en riktigt starkt och välskriven debut, jag tycker att den sticker ut från andra deckare genom att fokusera på skolan och barnens perspektiv. Jag hoppas och misstänker att vi kommer att få se mer av denna grupp som vi lärt känna i boken. Det finns saker som kommer fram som inte riktigt får sitt avslut och jag finner saker som kan komma att bli en röd tråd genom en serie böcker. Jag vill ha mer.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar