lördag 5 december 2020

Anna Karolina: Stöld Av Babian

Titel: Stöld Av Babian
Författare: Anna Karolina
Sidantal: 438
Förlag: Norstedts

Baksidestext:

Adnan har just suttit av ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Nu måste han fixa stålar snabbt för att betala sina skulder – men snuten trakasserar. Magnus är kriminalkommissarie och balanserar skickligt på lagens gräns i sin jakt att sätta dit buset. Han är svag för kvinnor, men på hans enhet har de inget att göra. Amanda är en nykläckt polis med en högt personlig agenda. Målmedvetet närmar hon sig det hon söker: i polisens korridorer, i den undre världen och på de hetaste nattklubbarna i Stockholm. Och hon är beredd att offra allt.

Mina tankar:

Detta är författaren Anna Karolinas debutbok, denna kom ut 2014 och är den första i serien om polisen Amanda Paller.

Det första jag märkte med denna när jag började läsa var språket och jargongen som de olika karaktärerna har. Vi rör oss i både undre världen och bland poliserna. Nu är jag inte direkt insatt i hur snacket går i dessa kretsar men i denna bok så fick jag en känsla av riktig autentiska stil och jag köper till hundra procent. Vi får verkligen en närgången bild av två världar, som lever sida vid sida och tillsammans.

Utöver karaktärernas språk så är stilen i boken rapp och lite kortfattad, men ändå beskrivande. Det är ett lättsamt språk att ta till sig. Det är en stil som jag finner väldigt passande i denna handling. Det är ett högt tempo i handlingen och det är spännande från start till slut.

Det jag gillar med handlingen är att jag fann den riktigt mustig, det är mycket som händer och det är många bollar uppe i luften. Trådarna i handlingen cirkulerar runt tre karaktärer och dessa tre trådar korsar varandra och bildar ett mönster som blir mer och mer tydlig ju längre in i handlingen som man kommer.

När jag tänker på att det är en debutbok så blir jag riktigt imponerad av att författaren har fått till en så fyllig handling som hon fått. Inte alltid men ofta så tar det några böcker innan stilen blir så skarp att det blir så bra som det blir här. Det är ett riktigt genomarbetat språk och en välkomponerad handling. Författaren klarar av detta mästerligt och jag förstår varför denna blev nominerad till Crimetimes debutpris.

Karaktärerna är mångbottnade och välbeskrivna, man får en tydlig bild av dem. Vi får uppleva deras vardagsliv samt deras yrkesliv, även den karaktären som lever i den undre världen, som man nu skall kalla det för ett yrke. Det är verkligen inte svart och vitt utan en stor gråzon, de flesta karaktärer gör saker som är både bra och dåliga. Man känner och förstår de olika, en del kommer man inte att gilla.

Det är många ämnen som tas upp i boken men ett ämne som berörs skildras på ett riktigt starkt sätt. Det är inte det centrala i boken men är än så viktigt och det är hustrumisshandel. Vi möter både förövare och offer, vi ser både den fysiska och psykiska delen av detta hemska.

Det kanske inte är en jätteoriginell handling, men alla olika komponenter i boken, språk, handling, ämnen, karaktärer, när man lägger ihop dem och i den mängden som de olika delarna förekommer så är detta ett perfekt recept på en bra spänningsroman. Det är en debut som är så stark och lysande att det låter lovande med de övriga böckerna författaren. Jag är förvånad att det tog så lång tid innan jag tog tag i att läsa en bok av Anna Karolina, men nu när jag gjort det så är jag glad. Glad att jag började med den första och glad att det finns redan ett antal utgivna böcker av denna författare, nu behöver jag inte vänta ett år på en ny bok.

E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar