tisdag 22 december 2020

Kamilla Oresvärd: Minnesbäraren

Titel: Minnesbäraren
Författare: Kamilla Oresvärd
Sidantal: 303
Förlag: Hoi Förlag

Baksidestext:

Han sjönk ner på knä, släppte klubban och slog pannan i marken. Bilden han såg framför sig. Den ville inte försvinna. Blont, blodigt hår. Bara brunbrända ben, smutsiga och blåslagna. Ögonen, stora brunnar av tysta skrik. Han slog armarna om sig själv och började gunga fram och tillbaka. Vad hade han gjort?

Didrik Mörck minns inte. Bara små fragment som ibland gör sig påminda. Är det fantasimonster som visar sig för honom i febriga brottstycken? Han vet inte. Han är ju trots allt galen och oförmögen att skilja på dröm och verklighet.

Sommaren är här och många på polishuset har gått på semester när ett över trettio år gammalt lik hittas i en jordkällare i centrala Göteborg. Samtidigt rymmer en man, som sitter inlåst för ett brutalt mord, från en sluten rättspsykiatrisk vårdanstalt tio mil därifrån. Kommissarie Stina Seger och hennes grupp får i uppdrag att lösa de båda fallen och deras jakt tar dem med ner i mentalvårdens mörka gömmor där en skrämmande sanning uppenbarar sig.

Mina tankar:

Detta är författaren Kamilla Oresvärds debutroman och den första boken om kommissarie Stina Seger. Denna kom ut 2015 och det har kommit två böcker till om Stina Seger, Jägaren, som jag läste först, och Råttfångaren.

Jag läste som sagt först andra boken i serien först, men kände när jag läste den att jag troligen missade lite när det kom till de olika karaktärernas bakgrunder. Så jag tänkte att det bästa är att gå tillbaka från början och fortsätta på serien där. Har en princip att jag helst vill läsa en författares böcker i den ordning som de kom ut, även om de inte hänger ihop, för att få se hur en författare utvecklas i sitt skrivande.

Det är en snabb bok när det kommer till handlingen. Vi kastas rätt in i den. Vi följer delvis en man som vi från början vet väldigt lite om, det börjar att han rymmer från något och vi förstår genom att uppleva det han upplever och känner att något inte står rätt till med honom. Vi får bitvis reda mer och mer om denna man.

Samtidigt så hittar man ett skelett gömd bakom en vägg i en jordkällare. Det visar sig snabbt att skelettet är cirka trettio år gammalt, polisen misstänker att det rör sig om ett brott. Stina Seger, tillsammans med en grupp andra utredare, börjar nysta i mysteriet. Fler och fler bitar framkommer om personen och händelser runt omkring huset. Det leder dem till mentalvården, som visar sig ha en mörk baksida.

Det är korta och snabba kapitel och ett bra driv i handlingen. Det är spännande rakt igenom, det kanske inte är direkt en överraskande handling för den som är van vid att läsa deckare. Men ibland så behöver inte handlingen överraska för att vara bra, den är intressant och välskriven med en bra bakgrund när det kommer till själva fallet, men även med huvudkaraktären Stina Seger.

Så om man vill ha en bra deckare att koppla av med för stunden så är denna bok ett bra tips då den är lättläst, spännande och intressant. Jag ser fram emot att läsa tredje boken om Stina Seger, och efter det så skall jag även läsa författarens nya serie, Vargön.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Jägaren (Stina Seger #2)

Pocket Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar