fredag 28 maj 2021

Hans Wilhelmsson och Isabella Dautovic: Jenny Och Emmas Äventyr I Landet Amarien

Titel: Jenny Och Emmas Äventyr I Landet Amarien
Författare: Hans Wilhelmsson och Isabella Dautovic
Sidantal: 213
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Allt är som vanligt hemma hos Jenny. Nästan. Hennes bästa kompis Emma ska sova över för första gången. På natten händer något med mjukdjuren. Barnen följer spåret och hamnar i landet Amarien. Detta är starten på en hissnande historia där landet måste räddas och prinsessans förtrollning brytas. Här finns sjöjungfrur och trollkarlar. Här finns kungar och prinsessor men framförallt ett fantastiskt och spännande äventyr.

Mina tankar:

Detta är en fantasybok som riktar sig till barn i åldern 6-9. Författaren Hans Wilhelmsson har hittat på handlingen tillsammans med sitt barnbarn Isabella.

Jag upptäckte när att när man som vuxen läser en bok som riktar sig till 6-9 år så börjar det bli svårt att avgöra hur boken är. Man har en del år bakom sig och man tar till sig text på ett helt annat sätt. Det var en del element i denna som jag som vuxen saknade men i ett barns ögon så kan denna ha allt som behövs för att väcka dess fantasi.

Som vuxen så kan man behöva mer fakta, mer kött på benen, för att få fart på ens fantasi. I denna så får vi snabbt förklarat hur de två flickorna förflyttar sig till ett annat land, samt vilken fara som hotar detta land. Som vuxen så hade jag gärna sett detta lite mera utförligt, men om man ser det i barnets synvinkel så kanske det är ointressant med dessa fördjupningar, man infinner sig lättare i denna ålder med situationen i boken.

Jag kunde inte knyta an direkt med karaktärerna då de inte fick så mycket uppbyggnad av deras personligheter. De bara fanns där. Detta tänkte jag lite på och jag gissar lite vilt här för jag mins inte hur jag själv tänkte när jag var i den åldern. Jag började fundera på om inte man som barn sätter sig själv i handlingen och man blir den karaktären, i sådana fall så är det bra om det inte är allt för mycket karaktärsuppbyggnad, det är ju en själv som möter farorna. Om det är så det ligger till så fungerar denna sparsmakade uppbyggnad.

Språket är såklart lätt att ta till sig. Ibland kanske jag fann den lite väl övertydlig. Även här så fann jag en annan stil som jag troligen glömt bort, handlingen målas inte upp för en, den mera berättas för den som läser boken. Jag förstår att det är så barnböcker är uppbyggda och detta gör att den även fungerar bra som högläsning.

Det är en snabb handlingen och det är en hel del som händer hela tiden, jag misstänker att detta gör att barnet inte tappar intresset, vilket hade varit risken om det fanns lugna passager mellan det spännande. Jag fann en genuin berättarglädje i texten.

Så det blir svårt att komma fram till någon slutsumma när det kommer till denna bok. Jag vill tro att denna fungerar bra för barn som börjat lära sig att läsa och gått från bilderböcker med lite längre text till kapitelböcker, men den saknar saker som man som äldre vill ha för att få ut den där lilla extra läsglädjen.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar