lördag 15 maj 2021

Tommy Gustafsson: Resenären & Banemannen

Titel: Resenären & Banemannen
Författare: Tommy Gustafsson
Sidantal: 447
Förlag: Fantasiförlaget

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Livet i den alltför gemytliga staden Bolgat går gamle Graldek på nerverna. Allting förändras när han hittar en nedkyld och medvetslös ung man i ett buskage.

Kan Ric, som förlorat minnet, vara Resenären som enligt legenderna kan få gudarna att återvända till Nandoria? Vem är i så Banemannen som också nämns i profetian? Och hur ska Graldek kunna skydda Ric från honom?

Följ med Graldek i jakten på gudarna och Ric i sökandet efter en egen identitet.

Mina tankar:

Detta är författaren Tommy Gustafssons debutbok, det är en fantasybok som riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Detta är en fantasyberättelse lite av det traditionella slaget och åt det episka hållet. Vi har en hel del element som man känner igen om man är en van fantasyläsaren. Vi har den klassiska bondpojken, alltså den karaktären som visar sig vara en betydelsefull person som har en central roll i den stora händelsen som kan komma att ändra hela världen. Det är så klart inte alltid en pojke och inte alltid en bonde, det är bara en benämning som denna karaktär har fått när man förklarar den. I denna bok så följer författaren denna mall, men han har kryddat den med några saker som vi kanske inte är allt för van vid. Karaktären, som går under namnet Ric, har tappat minnet, vi anar att det hänt honom något men vad och har han verkligen en central roll i det stora hela.

Vi har den gamle mannen, Graldek, som visar sig vara något mycket mer än bara en gammal man. Även denna karaktär förekommer i denna stil av fantasyberättelser. Det är han som tar hand om Ric och det är även han som misstänker att Ric har en central roll i en profetia som kommer att få gudarna att återvända till världen.

Under resan gång så finner vi som läsare tecken på att Ric verkligen är något mer än en vanlig människa, men är han verkligen den så kallade Resenären som skall få gudarna att återvända? Det ligger ett mysterium över Ric. Det är först när slutet kommer som vi som läsare förstår att vi har fått små hintar under hela resan om hur det ligger till, men det är så smart inbakat att vi kanske misstar det för något annat.

Och när jag ändå nämnt slutet så måste jag ge detta ett stort plus. Jag kommer så klart inte avslöja något men de sista sidorna kommer att vända upp och ner på många saker. Vissa saker anade jag komma men inte det stora. Det skall verkligen bli spännande och se vart nästa bok tar vägen, för många frågor kommer upp i ens huvud när man har läst sista sidan. Som det känns nu så kan fortsättningen ta vägen precis vart som helst.

Språket är fylligt och innehållsrikt och handlingen känns riktigt genomarbetad. Handlingen är medryckande och man sugs in i denna värld, man lever tillsammans med karaktärerna och finns vid deras sida när de möter vardagliga bekymmer och större äventyr och faror. Författaren har tagit klassiska element från fantasyn och lagt till lite mera annorlunda saker för att göra något eget av genren.

Slutsumman blir en riktigt bra debutbok som ser lovande ut för kommande böcker av författaren. Ett riktigt stabilt hantverk och jag vill absolut läsa mera av honom. Måste lägga till att titeln är jäkligt smart också, just ordet Resenären får ytterligare en betydelse när man har läst boken.

Kartonnage Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar