torsdag 27 maj 2021

Andreas Ek: Det Hon Slåss För

Titel: Det Hon Slåss För
Författare: Andreas Ek
Sidantal: 301
Förlag: Eken Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Mats Cronstedt, vd på Sveriges mest framgångsrika advokatfirma, drabbas av ett inbrott och blir bestulen på sin mörkaste hemlighet. När en anställd hittas mördad förstår Mats att det har kopplingar till stölden och att han kan stå på tur.

Jannica Brandt på enheten för grova brott i södra Stockholm får huvudansvaret för mordutredningen. Tillsammans med kollegorna nystas ärendet upp och ett avslöjande som visar sig dölja en fruktansvärd sanning skapar ett eko runt om i världen.

Mina tankar:

Detta är författaren Andreas Ek andra bok om polisen Jannica Brandt. Den första heter Mörkret Inom Honom. Han har även tidigare skrivit böckerna Raseri och Törst, som är skräckthriller som handlar om ett utbrott i Sverige som gör folk till våldsamma zombieliknande monster.

Denna kan klassas som fristående så det går bra att läsa denna om man inte läst den första, men jag rekommenderar att man läser böckerna i rätt ordning för att få ut det mesta när man läser. Det finns lite röda trådar i karaktärernas utveckling och privatliv som man förstår mera om man tar böckerna i rätt ordning. Men som sagt ingenting som skulle störa läsningen.

När det kommer till spänningsgenren och deckare som handlar om poliser som löser brott så finns det lite grovt generaliserat två riktningar som författarna väljer att gå. En del lägger vikten på själva utredningen och händelserna runt detta, andra lägger vikten på privatlivet när det kommer till poliserna i centrum. Detta är som sagt grovt draget och alla författare mixar detta två saker i olika mängder. Det finns inget fel eller rätt med detta och jag själv gillar att läsa båda sakerna, men det kan finnas de som föredrar det ena. Just denna bok lägger mera vikt på utredningen.

Andreas Ek jobbar själv som polis och utan att själv vara insatt i hur poliser jobbar så får jag en känsla av att det ligger mycket autentiskt i händelserna. Sättet som poliserna jobbar känns äkta och trovärdigt. Jag gillar hur Andreas lägger till saker som inte har med själva utredningen att göra utan har med tillståndet med polisen i Sverige, det är till exempel tal om dåliga inköp av skyddsvästar som inte håller standarden, bara för att hålla nere budgeten. Det förekommer mer exempel av detta i boken och detta tillför även en känsla av att författaren vet vad han skriver om.

Andreas har komponerat ihop en spännande handling som flyter på en stadig takt med korta kapitel, det händer saker hela tiden så boken blir svår att lägga ifrån sig, det är en bladvändare. Detta är inte en deckare som man som läsare skall försöka gissa på vem det är som är mördaren, förövaren möter vi rätt så tidigt i handlingen. I stället för frågan vem så är det varför som vi som läsare ställs inför. I och med att polisen gräver mer och mer och fakta kommer fram, samtidigt som vi följer gärningsmannen så får vi mer kött på benen. Men allt kommer inte fram till daga fören i slutet av boken.

Som jag sa så ligger handlingen i denna med fokus på själva utredningen men självklart så finns det plats för karaktärernas privatliv så att de kan utvecklas på detta håll också och även ge ett djup till dem.

Andreas har gett ut denna och sina tidigare böcker på eget förlag men i dagarna så har jag läst på nätet att han nu har skrivit kontrakt på ett antal böcker på ett etablerat förlag, jag hoppas på att detta kommer leda till att ännu fler får upp ögonen på honom för jag anser att han verkligen förtjänar att vara bland toppen när det kommer till spänningsförfattare.

Jag rekommenderar denna, och hans tidigare böcker, till alla som vill ha välskrivna, medryckande och spännande böcker. Gillar man deckare så skall man spana in denna och den första i denna serie och om man är mera åt skräckhållet så skall man spana in hans två första böcker, som även fått en uppföljarserie, som jag ännu inte läst, men snart skall.

Tidigare omdömen om författaren:

Raseri (Raseri #1)
Törst (Raseri #2)
Mörkret Inom Honom (Jannica Brandt #1)

Pocket Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar