söndag 15 augusti 2021

Sanne Åberg: Lysande Klot Tvenne

Titel: Lysande Klot Tvenne
Författare: Sanne Åberg
Sidantal: 284
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

En mörk höstkväll sitter en svartklädd man vid ett av borden. Han tilltalar värdshusflickan Nanna på ett främmande språk och mumlar något obegripligt om ett uppdrag. Nanna försöker låta bli att lyssna, men mannens närvaro får henne att tänka och känna märkliga saker. När möjligheten att slippa den utsatta tillvaron på värdshuset dyker upp handlar hon på impuls.

Bortom skogen väntar svaren och tryggheten. Men även på den nya platsen har hon svårt att passa in och leva upp till omgivningens förväntningar. Och hotet från en mäktig fiende kryper närmre.

Mina tankar:

Detta är författaren Sanne Åbergs debutroman, det är en fantasybok och den inleder en serie som heter Elsinorien. Serien riktar sig till unga vuxna och uppåt. Den kom ut tidigare i år.

Detta är fantasy av det lite mera klassiska slaget, det har även drag av portalfantasy och kanske lite annat som jag lämnar åt läsare att upptäcka själv. Det börjar med att vi möter en värdshusflicka, Nanna, som lever mer eller mindre i misär, det utspelar sig på jorden i en historisk tid, troligtvis medeltiden. En natt så besöks värdshuset av en mystisk man och det är startskottet för stora förändringar för värdshusflickan som snart befinner sig i en helt annan värld och det visar sig att hon kanske inte är en helt vanlig värdshusflicka.

Har man läst en del fantasy så känner man nog lätt igen huvudintrigen som denna bok består av. Tänker på den klassiska berättelsen om bondpojken som vill ut på äventyr och se världen, där det visar sig att pojken är något annat än en bondpojke, att han till med är antingen en mäktig magiker eller kung och att det läggs på hans axlar att rädda världen från en stor ondska. I denna bok så har vi i stället för en bondpojke så har vi en värdshusflicka.

Även om det är ett tema som vi känner igen så får författaren ihop något som känns både hemmavant och nytt. Visst kan man fråga sig hur många gånger man vill läsa om denna karaktär som skall rädda världen, men åt andra sidan är inte alla genre på detta vis? Liknande handlingar som berättas på ett annat sätt, tänk hur många deckare det finns med ett äldre polis, med alkoholproblem eller något likvärdigt problem, som skall lösa ett mordfall. Vi vill läsa saker som vi är bekanta med men ändå har små detaljer som skiljer sig åt när det kommer till språk och karaktärer och det får vi just här. Författaren sätter sin egen prägel på handlingen, hon har ett språk som flyter på bra och har fått till karaktärerna på ett bra sätt som gör att de känns levande.

Fast den stora onda kraften i handlingen är en trollklar så har inte magin någon stor central roll, det är nästan så att detta skulle kunna vara en alternativ historisk berättelse. Även när det kommer till andra varelser och mytologiska djur så håller sig den på en låg nivå. Fokuset ligger på de centrala karaktärerna som vi möter och de prövningar de möts av under sin resa i att rädda världen från ondskan.

Nu skall jag ju så klart inte avslöja något viktigt i handlingen men måste säga att när jag läste ut boken så kände jag lite att slutet kom lite allt för snabbt och sättet det gick kändes kanske lite för lätt. Men åt andra sidan, andra boken i serien har redan kommit ut och när jag läste baksidestexten på den boken så slog det mig att slutet på denna bok kanske bara är startskottet till något annat som känns verkligen intressant. Jag ser fram emot att se vart författaren för handlingen och karaktärerna i kommande böcker.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar