söndag 8 augusti 2021

Helena Kubicek Boye: Kallare Än is

Titel: Kallare Än Is
Författare: Helena Kubicek Boye
Sidantal: 304
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

När två skridskoåkare hittar en ung kvinna död på isen utanför Säter börjar det åter viskas i Dalarna. Vad är det som pågår i trakterna av den beryktade kliniken?

Psykologen Anna Varga har börjat arbeta inom öppenvårds psykiatrin. Efter de omtumlande dödsfallen på rättspsykiatriska kliniken känns övergången till öppenvården först som en befrielse. Men när det visar sig att den unga kvinnan, Felicia Frost, var en av Annas patienter påbörjas en internutredning.

När polisen kör fast börjar Anna själv göra efterforskningar - det är något som inte står rätt till i familjen Frost. Samtidigt blir spänningarna allt större i det lilla samhället. Vargjakten har blivit inställd, och när en varghona hittas lemlästad delas samhället i två läger.

Mina tankar:

Detta är författaren Helena Kubicek Boyes tredje bok i sin serie om psykologen Anna Varga, denna kom ut 2020.

Boken är rätt så fristående men jag rekommenderar att man ändå läser böcker i rätt ordning för att få ut det mesta av handlingen, det finns saker i handlingen som berör händelser i tidigare böcker. Det stör inte handlingen om man inte läst dem, men hänger med bättre och förstår relationerna mellan de olika karaktärerna. De tidigare böckerna heter Innan snön faller och Den ljusaste natten.

Detta är en psykologisk thriller mera än vad det är en deckare som skall lösa ett dödsfall. Vi har såklart ett dödsfall och poliser som skall utreda vad som verkligen hände. Boken lägger dock mera på karaktärernas agerande i stället för själva utredningen och då följer vi mest psykologen Anna Varga. Hon har i denna bok gått över, efter händelserna i de tidigare böckerna, till öppenvårds psykiatrin i stället för rättspsykiatrin. Men när en ung kvinna hittas död på isen så blir hon personligen indragen när det visar sig att kvinnan är en av hennes patienter. Anna börjar utreda, vid sidan av polisens utredning, vad det är som har lett fram till den ung kvinnans död.

Boken är uppbyggd med korta kapitel och det är ett lättsamt språk som flyter på bra och för handlingen framåt i ett snabbt, men inte hetsigt, och stadigt tempo. Författaren bygger vidare på sina karaktärers privatliv och vi får för varje bok lära känna dem mer och mer.

Har man läst någon av de tidigare böckerna så känner man igen miljön som den utspelar sig i, det vill säga den psykiatriska delen. Författaren är själv utbildad psykolog så just dessa bitar misstänker jag kan vara plockade från egna erfarenheter, samt att det är nog därför hon vill lägga lite extra vikt på den delen i handlingen.

Det är en pulserande spänning som håller i sig igenom hela boken. Självklart så lurar man som läsaren hur allt ligger till, men jag fann det mest intressanta var hur själva karaktärerna tacklade det som händer. Det är nog även här som psykologen i författaren kommer in i spelet, författaren har genom yrket lärt sig tolka personer och deras känslor. Tycker att hon får till det riktigt bra här.

Så jag rekommenderar denna till alla som vill ha en spännande handling som lägger mycket fokus på karaktärerna. Författaren tar upp en del om det psykiska måendet och hon gör det på ett lättförståeligt sätt. Jag ser fram emot att läsa ännu fler böcker i denna serie.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Innan Snön Faller (Anna Varga #1)
Den Ljusaste Natten (Anna Varga #2)

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar