onsdag 4 augusti 2021

Eva Holmquist: Kimya

Titel: Kimya
Författare: Eva Holmquist
Sidantal: 353
Förlag: Ordspira Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

I Fyrstasden straffas magi med döden.

Unga Gina lever redan farligt. Hon har alltid tvingats dölja sin medfödda magi. När en ny kraft som hon inte kan kontrollera hotar att avslöja henne måste Gina göra det omöjliga: Förstå sina krafter och utforska det förbjudna.

Mina tankar:

Detta är författaren Eva Holmquists första bok i en serie vid namn Fyrstaden. Denna riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Eva Holmquist är en författare som rör sig i fantastikens korridorer och denna skiljer sig inte från det. Om man skall försöka sätta någon genre på denna så måste det bli en mix, vi har urban fantasy men även science fiction med toner av dystopi.

I denna värld, som om jag inte helt har misstagit mig, utspelar sig i en version av vår värld i en framtid. Här finns det människor med magiska förmågor, men magi är förbjudet och på gatorna vandrar ordningspoliserna och sprider fruktan hos de som döljer sina magiska förmågor eller har skumma affärer för sig.

Då det är toner av dystopi så har världen på ett slags sätt blivit förstörd, i alla fall naturen och djuren, som verkar mer eller mindre lysa med sin frånvaro. Vet inte helt om det är så det ligger till eller om det finns något bevarat. I boken får vi endast uppleva stadsmiljön i den stora staden Fyrstaden.

Jag tycker att författaren får till en bra mix och balans mellan det magiska och det mera vetenskapliga. Hon får till en mystik och stämning som drar in en i handlingen, vi får kanske inte allt förklarat för oss som läsare när det kommer till bakgrunden för denna värld, men med tanke på att det är en planerad serie, så kanske saker kommer att komma upp till ytan längre in i serien.

Jag har tidigare läst Gallus-trilogi av författaren och den riktar sig till en yngre läsgrupp, 12-15. De var, som det skall, lättlästa och rätt så rak när det kommer till handlingen, i denna bok bevisar författaren att hon behärskar att skriva för äldre. Det är ett mera fylligt språk vi möts av, flera förgreningar när det kommer till handlingen och större djup när det kommer till karaktärernas agerande. Det som är samma är den fantasirikedom som man känner ifrån författarens böcker.

En spännande och intressant start på en serie, boken i sig känns lite avslutande men det finns saker om denna värld som väcker en nyfikenhet och jag ser fram emot att besöka den igen, skall bli intressant att se vad framtiden har att bjuda på.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Attentatet I Gallus (Gallus #1)
Gallus Brinner (Gallus #2)
Ur Askan Av Gallus (Gallus #3)
Godmorgon Segrare
Danis Jul (Tumanako #1)
Permission På Norta (Tumanako #2)
Attentat Mot Kreomen (Tumanako #3)
Danis Flygprov (Tumanako #4)

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar