söndag 13 februari 2022

Emma N. Simu: Hämnd i ditt namn

Titel: Hämnd i ditt namn
Författare: Emma N. Simu
Sidantal: 292
Förlag: Simusdotter Förlag

Baksidestext:

Nathalie ser sin pappa bli brutalt mördad av en AI:1, en robot programmerad att döda. Samtidigt som hon själv kämpar för att överleva mörkret ser hon sin mamma falla allt djupare ner i det.

Men när Nat äntligen har hittat tillbaka till livet förändras hennes tillvaro drastiskt och hon finner sig ännu en gång i mörkret. Hon famlar i blindo tills den dag då hon träffar en person som visar sig bära på sanningen bakom hennes pappas död. För att komma åt den som står bakom mordet måste Nat in i exofightingens värld, en kampsport i exoskelett byggda för människor.

Kommer Nat att hämnas sin pappa?
Eller kommer hon att förlora sig själv innan dess?
Hämnd äter upp en inifrån och Nat är inget undantag...

Mina tankar:

Detta är Emma N. Simus fjärde bok och den första i en ny serie, Exon. Det är en science fiction-roman som utspelar sig i en nära framtid och riktar sig till unga vuxna och uppåt.

Vi befinner oss som sagt i en nära framtid, robotar existerar bland oss och utför diverse sysslor. I denna värld så möter vi Nathalie som får uppleva den mörka sidan av att ha robotar ibland oss. En natt blir hennes pappa offer för en robot som går bärsärk.

Nathalie går igenom livet med ett mörker och hat inom sig, vi träffar henne igen när det ser ut att hon har tagit sig igenom en svacka i livet. En bekant från det förflutna kommer in i hennes liv igen och hon får upp ögonen för exofighting, människor som slåss i dräkter som förstärker dem. Det ena leder till det andra och hon får upp ledtrådar om hennes fars död och vem som var orsaken till den. Ett begär efter hämnd växer sig starkt inom henne och hon bestämmer sig att hämnas till vilket pris, hon ger sig in i denna fighting-värld.

Det är verkligen en intressant värld som författaren målar upp här. Jag känner av många inspirationskällor, eller i alla fall så misstänker jag att hon varit inspirerad av dem. Det är övervägande filmer som jag tänker på. Känner av Blade Runner med sin vision av en mörkare och smutsigare framtid, nu är boken kanske inte så mörk, inte riktigt på samma sätt i alla fall.

När det kommer till själva exofightingen så kan jag inte låta bli att tänka på filmen Real Steel, där förvisso robotar och inte människor slogs mot varandra. Men tänker även på diverse kampsportfilmer där det är en tornering med flera personer som slåss mot varandra, till exempel Bloodsport och Kickboxer. Rocky med sin underdog-historia har nog också funnits som inspiration.

Jag drogs verkligen in i handlingen när jag läste boken, det var intressant att följa Nathalie och de andra centrala karaktärerna som man lär känna. Både underhållande och gripande, det är spännande och stundvis också känslosamt. Nivån på språket är riktigt bra också, målande beskrivningar när det kommer till karaktärer och miljö.

Det jag kanske hade lite svårt i handlingen var att Nathalie, som aldrig ens hört talas om exofighting, klarar att stå sig bra mot fighters som har hållit på med sporten ett bra tag. Jag hade inga direkt problem med detta och jag köper det med att hon har en medfödd talang för det. Hon är en intressant och komplex karaktär.

Boken är en bra introduktion till världen och karaktärerna, det byggs upp bra till vidare händelser som man anar kommer att hända i kommande böcker i serien. Boken har ett avslut men även en slags cliffhanger som gör att man vill ha nästa bok nu.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar