lördag 5 februari 2022

Torbjörn Löwendahl: Perfect Day

Titel: Perfect Day
Författare: Torbjörn Löwendahl
Sidantal: 306
Förlag: Lionvalley Publishing

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Baksidestext:

Det är en klen tröst att veta vem som ligger bakom pandemin när min kärlek är förlorad. Spillrorna av Linköpings befolkning bråkar om makten medan jag söker bekräftelse som revolverman.

Men döden har länge vandrat vid min sida.

Mina tankar:

Detta är Torbjörn Löwendahls andra bok och det är en uppföljare till hans debutbok Stayin’ Alive.

Då det är en del i en serie så rekommenderar jag att man skall läsa den första boken först för att få med sig hela handlingen. Denna tar vid strax efter där den första boken slutade, vilket var, utan att avslöja något, en riktig cliffhanger.

Trots att böckerna har en engelsk titel så är de skrivna på svenska. Titlarna och även namnen på kapitlen i böckerna kommer ifrån låttitlar. Nu kan jag inte låtarna som nämns så jättemycket, men misstänker att de på något sätt återspeglar det som händer i just det kapitel.

Bakgrunden till boken är att i den första boken så bryter en smitta ut som dödar största delen av mänskligheten och vi möter huvudkaraktären som är lite av en outsider när det kommer till att integrera med samhället. Med tanke på den tid vi nu lever i så kanske en sådan handling kan kännas lite kliché, men grundidén, att världen slås ut av något, har funnits långt innan corona-tiden.

Det är nu dags för överlevarna att på något sätt fortsätta leva och kanske bygga upp någon ny civilisation, men det är lättare sagt än gjort. Bland de överlevande finns det de som vill med våld ta över resurserna som finns kvar och styra under sina villkor.

Det är ett rappt språk och man känner igen stilen i handling och karaktärerna från förra boken. När det kommer till karaktärerna så får några lite mera kött på benen. Vi följer mest huvudkaraktären, som faktiskt inte är en helyllehjälte och kanske inte är den som man borde tycka om, men ändå gör man det eller man är i alla fall intresserad. Han blir på ett sätt mera mänsklig genom att inte vara den som alltid gör rätt val och klarar vad som helst.

Man märker att författaren har glimten i ögat då har gillar att slänga in referenser till många saker, en del saker kanske inte borde riktigt hänga ihop, som att huvudkaraktären hittar författarens första bok i ett hus han besöker. Men han gör dessa saker på ett sätt som gör att man ler åt det och det fungerar i handlingen.

En annan sak är också att huvudkaraktären bryter på ett sätt den fjärde väggen då och då. Det vill säga att han pratar rätt till läsaren i stället för att var en person som vi läsare följer. Huvudkaraktären tar nästan på ett sätt ett steg tillbaka och ser på sin situation från vår vy, han kommenterar sig själv som en karaktär i en berättelse. Även detta visar författarens humor och det fungerar perfekt i handlingen.

Nu är boken inte enbart humorfylld, den har sina bitar av spänning, som är en stor del och även sina mera allvarliga stunder där den lyfter fram mera tänkvärda saker som lyfter fram situationer i samhället.

Slutsumman blir en bra mix av underhållning och spänning som gör att sidorna snabbt flyger förbi. Om jag förstått det rätt så skall detta bli en trilogi och i sådana fall ser jag fram emot att se hur författaren knyter ihop allt i sista boken.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Stayin' Alive (Stayin' Alive #1)

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar