måndag 10 oktober 2022

Ingrid Tosteberg: Stendrottningens hemlighet

Titel: Stendrottningens hemlighet
Författare: Ingrid Tosteberg
Sidantal: 179
Förlag: Darkness Publishing

Baksidestext:

Plötsligt händer det märkliga ting på farmors och farfars vind! Lådor flyttas omkring, som om någon är rädd att Oliver ska avslöja en hemlighet som göms där uppe. Föräldralöse Oliver bor hos sina farföräldrar. När han hittar en magisk sten öppnar sig en helt ny värld. Varför söker Kung Ziron Oliver?

Mina tankar:

Detta är författarens debutroman och den första delen i en fantasyserie, Sagan om Evlonien, som riktar sig i huvudsak till åldern 9-12.

Vi har här många klassiska element när det kommer till fantasy för barn/ungdomar. Huvudkaraktären är ett barn, i denna är pojken nio år, som lever i vår värld. Han är lite av en enstöring och är mer eller mindre utfryst av de andra i skolan han går i. Han dagdrömmer väldigt mycket och tankarna försvinner bort till de sagor som hans farmor och farfar berättar för honom.

Pojken lever med sina farföräldrar då hans föräldrar råkade ut för en olycka när han var liten. På vinden finns det många saker och han gillar att gå upp där och rota i lådorna. En dag så finner han en sten i en av lådorna och det är första steget till ett äventyr till en helt annan värld, en magisk värld fylld av konstiga varelser.

Många i landet har väntat på att pojken skall komma hit, det finns en profetia som säger att han är den enda som kan rädda landet från den ondska som har det i sitt grepp. För den vane läsaren av fantasy så känner man som sagt igen många av dessa element.

Denna igenkännande är inget negativt, alla genre är mer eller mindre uppbyggda av samma pelare sedan är det vad man ställer på pelarna och hur man formar dem som gör om berättelsen sticker ut eller inte. Det som sticket ut med denna är att allt klickar och flyter på riktigt bra.

Språket är lätt, vilket inte är konstigt med vilken åldern den riktar sig till, och det är något i det som trollbinder en, man lever sig verkligen lätt in i handlingen och man ser de olika miljöerna och varelserna som man möter. Det är en stor fantasirikedom som författaren bjuder på. Att den är lättläst är jättebra för de som har börjat lära sig att läsa och vill läsa själva.

Det är en målande handling och det gör att boken blir en riktig slukarbok då det händer saker hela tiden som gör att man vill läsa nästa kapitel. Den gör precis det den skall göra för att få ett barn att läsa.

Ett extra plus är de riktigt snygga illustrationerna i boken som är gjorda av Andreas Raninger. Dessa lyfter fram scener i berättelser på ett otroligt sätt, många av dem skulle platsa på väggen som tavlor. Stämningen i dem går verkligen hand i hand med texten och detaljerna visar att konstnär verkligen har arbetat efter textens innehåll.

Rekommenderar den till alla yngre fantasyläsare, jag som vuxen fantasyälskare fick något ut av den, det jag kanske hade lite svårt att ta till mig eller avgöra om det var trovärdigt var att pojken kändes väldigt mogen för sin ålder, minns inte mig själv som det i den åldern. Har inga barn i min närmaste omgivning så kan inte avgöra om det är en felaktig känsla som jag har. Dock så var det inget som störde läsningen. Skall bli spännande att se hur denna serie fortsätter, två delar till finns redan utgivna.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar