söndag 2 oktober 2022

Sammy Jeridi: Ghettoprinsessan

Titel: Ghettoprinsessan
Författare: Sammy Jeridi
Sidantal: 306
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Leon Jaziri tänker bli vit som snö.

Men ödet har andra planer när han kommer ut från fängelset. För att få sina undangömda miljoner måste han göra en sista grej. Bli en fucking Sherlock Homie och hitta det alla vill ha - arvet efter Prästen.

Ryktet om hans död har spridit sig som en löpeld. Prästen visste allt om alla, och Leon är inte ensam om att leta efter de smutsiga hemligheterna. En av dem är Lexia Jobo, som vill bli drottning över den undre världen. En annan är Margareta "Maggan" Palm, kriminalkommissarie från Boden, som utreder mordvågen efter Prästens död.

När Leon med sin gamle vapendragare Sarmed ger sig ut i den undre världen korsas hans väg av Ayanda Karlsson, som måste rädda sin cancersjuka mamma. Det finns ett botemedel i Thailand. Enda problemet är att behandlingen kostar en halv mille ...

Mina tankar:

Detta är fjärde delen i författarens serie om Leon Jaziri, en man som startade firman Ghettosäljarna, en firma som kan fixa det mesta bara du har pengarna. De tidigare böckerna heter Ghettokungen, Ghettobröder och Ghettolegender.

Boken är i och för sig rätt så fristående från de tidigare delarna men jag rekommenderar att man läser böckerna i rätt ordning för att kunna hänga med i handlingen ordentligt, man får lite återberättat i denna bok, men det är mera för att friska upp minnet om vad som hänt om det var ett tag sedan man läste de tidigare delarna.

Vi möter här än en gång Leon, som i början av boken kommer ut från fängelset. Nu har han tänkt att verkligen lämna den kriminella banan som han varit inne på, men det är inte det lättaste för honom. Hans yngre bror vill inte ha med honom att göra men Leon tänker inte ge upp hoppet om att hjälpa sin bror till att få en bra start i livet, det var den huvudsakliga orsaken att han startade firman Ghettosäljarna.

Nu med att han har bestämt sig för att bli helt laglig så bestämmer han sig att inte driva Ghettosäljarna längre. Han hade ändå blivit lovad pengar, för jobbet han gjorde i förra boken, när han kom ut från fängelset. Men det visar sig vara svårare att få pengarna än vad han tänkt sig.

Prästen, en person som vi stötte på i förra boken, är död och det visar sig att han hade information om många personer, högt uppsatta i både den undre världen som bland den vanliga. En av dessa personer är även Leon så han får lite av ett personligt mål att hitta denna information, då han inte vill sitta inne igen. Han får i uppdrag av en i undre världen att hitta denna information.

Detta blir starten på ytterligare ett äventyr för Leon. Handlingen går, precis som de tidigare delarna, fram i snabb takt och det är ett riktigt bra driv i den. Språket är målande och vi får verkligen en insyn i den undre världen på ett sätt som både är underhållande och informationsrikt.

För de som har läst de tidigare delarna så känns många av karaktärerna igen och det är inte bara Leon som är ett kärt återseende, hans store vapendragare till livvakt, Sarmed, är verkligen en karaktär som man bara kan le åt även om han är någon som inger respekt.

Vi har även här några nya karaktärer som träder in på scenen, som några av dem kanske vi kommer att få se mer av i kommande delar av scenen. Vi har här den lite äldre kriminalkommissarien Maggan Palm som är lite av en catlady, hon har döpt sina katter efter kända författare och då framträder GW och Läckberg mest av dem. Hon driver även en stor matblogg med många följare där hon lägger ut när hon besöker fina restauranger. Hon blir verkligen en karaktär som passar in i resten av den udda skaran som finns i denna serie.

Andra tillskottet är Ayanda Karlsson som finns i berättelsen som en mera allvarlig sak, samt en stor drivkraft i vad som händer. Hennes mamma är cancersjuk och det finns inga traditionella medel som kan rädda henne. Men i Thailand finns det ett möjligt botemedel, saken är bara den att det kostar mycket. För att snabbt kunna få pengar till behandlingen så tvingas hon in i den undre världen.

Utöver det så har vi den återvändande Lexia Jobo, som nu sätter in allt för att ta över den undre världen. Alla dessa karaktärer knyts ihop på ett eller annat sätt med Prästens arv och det blir en farlig tävling om vem som lägger händerna på den först.

Det som författaren vinner så starkt på när det kommer till denna serie så är det de olika karaktärerna, han har verkligen ett öga på att skapa originella människor som man gillar att följa, detta tillsammans med ett driv i språket gör att varje bok han släpper blir en blandvändare.

Den centrala handlingen i boken får ett avslut, men den röda tråden om de återkommande karaktärerna märker man att den kommer att fortsätta. Sedan kan det hända att författaren hintar lite om vad nästa bok kan komma att handla om. Jag ser verkligen fram emot nästa del i serien.

Jag rekommenderar boken till alla som har läst de tidigare delarna i serien och uppskattat dem, tror inte man kommer bli besviken på denna del. Vill man ha en spännande bok som handlar om den undre världen, utan att glorifiera den, med snabbt handlingen och att det händer något hela tiden så är detta boken man skall spana in.

Tidigare omdömen om författaren:

Ghettokungen (Ghettokungen #1)
Ghettobröder (Ghettokungen #2)
Ghettolegender (Ghettokungen #3)

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar